20/7/19

Εκτός πραγματικότητας, ακόμα

Παρηγορούνται κάποιοι φίλοι μου στο facebook ότι αφού μετά την αποδοκιμασία του κ. Τσίπρα στις ευρωεκλογές, που όλοι ανέμεναν νέα ήττα του στις βουλευτικές, ότι θα μπορέσει να ξεκινήσει τη ριζική μεταμόρφωση του κόμματός του, με πιο ρεαλιστική ιδεολογική κατεύθυνση. Ισχυρίζονται οι αδαείς ότι έχει ηγετικές ικανότητες και αντοχή στα δύσκολα επειδή ξεπέρασε το καλοκαίρι του 2015 με το σχέδιο δραχμής των Βαρουφάκη - Λαφαζάνη, το Μεταναστευτικό, τη Μάνδρα, το Μάτι και τις Πρέσπες. 

* * * 
Σιγά μη σκίσουν (όχι Μνημόνιο) κανά καλσόν, όπως λέει και ο ενημερωμένος πλέον λαός. Ούτε ηγετικές ικανότητες είχε ο κ. Τσίπρας, ούτε αντοχή. Τον κ. Καμμένο είχε που τον στήριζε τέσσερα (4) χρόνια και ο οποίος μόλις του έφυγε και τον ανάγκασε σε «μεταγραφές παλτών», όπως λένε στο ποδόσφαιρο, είδαμε τι έγινε: αναγκάστηκε από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών (που τις χαρακτήριζε δημοψήφισμα) να προκηρύξει πρόωρα βουλευτικές. Αν σταματούσε να τον στηρίζει ο κ. Καμμένος, θα σου έλεγα εγώ πόση αντοχή θα είχε ο «με ηγετικές ικανότητες».
* * *
Απ’ ό,τι θυμάμαι τα τελευταία χρόνια μόνο δύο μεγάλοι πολιτικοί κατάφεραν να επιστρέψουν στην πρωθυπουργία, μετά από κάποιο διάστημα απουσίας: ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου τον οποίο μάλιστα προσπάθησε να μιμηθεί ανεπιτυχώς ο κ. Τσίπρας ξεχνώντας ότι δεν βρισκόταν πια στα κάγκελα του σχολείου του. 
* * *
Ο  «με ηγετικές ικανότητες» πολιτεύθηκε διχαστικά ακόμα και μέχρι την παραμονή των βουλευτικών εκλογών, αναφερόμενος στο παρελθόν. Το ότι ο «αψύς» κ. Πολάκης επικράτησε του κ. Σταθάκη στα Χανιά, δείχνει ότι η σοσιαλδημοκρατική στροφή που θα του επιτρέψει τη ριζική μεταμόρφωση του κόμματός του είναι μάλλον αδύνατη (εκτός εάν εννοεί στροφή 360ο).
* * *
Ακόμα και μετά την ήττα του, οι άλλοι του έφταιξαν γι’ αυτά που έκανε ο ίδιος. Οι αναφορές της ΑΥΓΗΣ στη Βόρεια Κορέα και στα «τεχνοκρατικά βιογραφικά» της νέας κυβέρνησης δείχνουν άγνοια πραγματικότητας. Στο συνέδριό του θα συνειδητοποιήσει αν ο λαός θα συνεχίσει να στηρίζει έναν πολιτικό, που με πρωτοφανή συνδυασμό αγραμματοσύνης και θράσους, τολμούσε να μας κοροϊδεύει κατάμουτρα και να θεωρεί «ρετσινιά» την αξιοκρατία και «μειονέκτημα» τους τεχνοκράτες της κυβέρνησης.
* * *
Θυμάμαι -και δεν πέρασε πολύς καιρός- όταν στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, καμαρώναμε για τον 38χρονο Ανδρέα Ζαγκλή, που με γνώσεις και εμπειρία έφτασε στην προεδρία της FIBA. Αλλά πού να καταλάβουν από αυτά ο «ηγέτης» και οι οπαδοί του. Γι’ αυτό και τακτικά επαναλαμβάνω ότι δεν σωζόμαστε με τίποτα. Ούτε και με το 112.
(Από τη μόνιμη στήλη μου στην Αμαρυσία του Σαββατοκύριακου 20/7/2019)