25/7/19

Ποια νομίζεις ότι είμαι - Celle que vous croyez

Η Ζιλιέτ Μπινός είναι αναμφισβήτητα ένα μεγάλο ταλέντο και αυτή η ταινία είναι κομμένη ραμμένη στα μέτρα της. Για την ηλικία της, τη νεανική φυσική της κατάσταση και το αειθαλές πρόσωπό της, το οποίο εδώ κινηματογραφείται υπέρ το δέον και από όλες τις πιθανές γωνίες. Όμορφη, γοητευτική και φωτογενής.

Στο φιλμ υποδύεται την Κλερ μια περίπου 50άρα, χωρισμένη και δασκάλα, η οποία για κάποιους δικούς της λόγους δημιουργεί ένα ψεύτικο προφίλ στο facebook, στο οποίο –με κλεμμένες φωτογραφίες- παριστάνει την 24άρα. Πολύ εύκολα θα βρει κάποιον «φίλο» με τον οποίο θα αρχίσει τις διαδικτυακές συζητήσεις, θα αγαπηθούν και θα έρθει η στιγμή, που αυτός θα της ζητήσει να συναντηθούν. Τι κάνει; 
Είναι η στιγμή που πρέπει να σας αποκαλύψω ότι όλα αυτά τα πληροφορούμεθα μέσα από flashback, αφού τα αφηγείται σε μια ψυχολόγο, τη Δρ Μπόρμαν, που την υποδύεται υπομονετικά η Νικόλ Γκαρσία. Η Δρ Μπόρμαν προσπαθεί μάταια να καταλάβει τι ακριβώς σκεφτόταν η Κλερ όταν δημιουργούσε το ψεύτικο προφίλ στο facebook και μάταια προσπαθεί να την βοηθήσει. Στο βάθος, μήπως τη ζηλεύει κιόλας, που η πελάτισσά της μπορεί να εκτελεί όλες της τις υποχρεώσεις και να έχει χρόνο για ψεύτικες ιστορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ίσως να μην πιστεύει και την ιστορία που της αφηγείται για το νεαρό που έχει γνωρίσει μέσα από το ψεύτικο προφίλ, ο οποίος στην πραγματικότητα έχει τα μισά της χρόνια και ο ίδιος πιστεύει ότι έχει διαδικτυακή επαφή με μια 24άρα.
Το φιλμ κυλάει αργά, στο στυλ του Γαλλικού ψυχολογικού κινηματογράφου και μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι εάν δεν ήταν η φωτογενής και ταλαντούχα Ζιλιέτ Μπινός, ίσως να μη βλεπόταν. Τουλάχιστον σε καλοκαιρινό κινηματογράφο στην Ελλάδα. Διότι στη Γαλλία δεν υπάρχει το θερινό σινεμαδάκι και όταν γίνεται μια φορά το χρόνο στα Ηλύσια Πεδία, το γιορτάζουν σα να έχουν προσεδαφιστεί στον Άρη πριν τους αμερικανούς. Το φιλμ είναι «φεστιβαλικό».
Εκτός από την Ζιλιέτ Μπινός, πολύ καλός είναι και ο Φρανσουά Σιβίλ, όπως καλή είναι και η Νικόλ Γκαρσία και μη νομίζετε ότι σας έχω αφηγηθεί το story και πώς εξελίσσεται… Το σενάριο έχει πολλές ανατροπές και ικανοποιεί πολλά γούστα. Διαθέτει όμως ένα τεράστιο μήνυμα: Μη κάνετε σχέσεις μέσα από το internet και τα social media. Βγείτε στα πάρκα, τις πλατείες, τις καφετέριες, πηγαίνετε σινεμά… Δείτε τον άλλο ή την άλλη κατάματα, live. Μη κοιτάτε συνεχώς τις οθόνες των smart phones & tablets. Υπάρχει κόσμος εκεί έξω.  (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 25/7/2019
Είδος: Δράμα, Κωμωδία, Θρίλερ 
Σκηνοθεσία: Σάφι Νέμπου 
Παίζουν: Ζιλιέτ Μπινός, Νικόλ Γκαρσία, Φρανσουά Σιβίλ, Μαρί Ανζ Κάστα, Γκιγιόμ Γκουί, Σαρλ Μπερλίνγκ, Ζιλ Ουπλέν, Ζιλ Γκοζελέν, Κλοντ Περόν
Σύνοψη: Η Κλερ (Ζιλιέτ Μπινός) είναι μία χωρισμένη μητέρα δύο παιδιών και καθηγήτρια πανεπιστημίου, η οποία μόλις έχει χωρίσει από τον νεαρό εραστή της, Λουντό. Στο διαδίκτυο, όμως, έχει επινοήσει μία άλλη, πιο επιθυμητή περσόνα για να κατασκοπεύσει τον πρώην της: αυτή είναι η Κλάρα, μία όμορφη και ξέγνοιαστη 20άρα, που σύντομα θα γνωριστεί με τον φίλο και βοηθό του Λουντό, Άλεξ. Η επικοινωνία τους ξεκινά αθώα, γρήγορα όμως η έλξη τους είναι ακαταμάχητη και ο Άλεξ πιέζει την Κλερ να συναντηθούν από κοντά. Εγκλωβισμένη στο πλασματικό της «πρόσωπο», η Κλερ είναι σε αδιέξοδο. Πού, όμως, σταματά το ψέμα και πού ξεκινά η αλήθεια; (Από την Seven Films)