11/7/19

Θεέ μου τι σου κάναμε; 2 - Qu’est-ce qu’on a encore fait au bon Dieu?

Μετά την επιτυχία του 2014 με τον ίδιο τίτλο, όλοι οι ηθοποιοί και συντελεστές επιστρέφουν σ’ αυτό το σίκουελ, που κινείται πάλι γύρω από τον ίδιο αντιρατσιστικό άξονα σατιρίζοντας όχι μόνο τη συντηρητική γαλλική οικογένεια, αλλά και το «σύστημα» ολόκληρο («Η Γαλλία είναι ένας παράδεισος που κατοικείται από ανθρώπους που πιστεύουν ότι είναι στην κόλαση», ακούγεται κάποια στιγμή), με τον σκηνοθέτη Φιλίπ ντε Σοβερόν να μη καταβάλλει ιδιαίτερο κόπο, αφού όλοι οι ηθοποιοί είναι οι ίδιοι και έχουν «χωνέψει» καλά τους ρόλους τους. 

Ο Κριστιάν Κλαβιέ, υποδύεται πάλι τον Κλοντ Βερνέιγ, ο οποίος ζει μαζί με την γυναίκα του Μαρί (που υποδύεται η Σαντάλ Λομπί) και τις κόρες τους Οντίλ, Ιζαμπέλ, Σεγκολέν και Λορ που έχουν παντρευτεί τον Εβραίο Νταβίντ, τον Αλγερινό Ρασίντ τον Κινέζο Τσάο και τον Ιβοριανό Σαρλ αντίστοιχα.  
Σ’ αυτό το σίκουελ, το πρόβλημα του συντηρητικού ζευγαριού είναι ότι οι κόρες τους, σχεδιάζουν να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες, είτε για προσωπικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους, ενώ πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο πατέρας του Σαρλ, Αντρέ Κοφί. Ένα πρόβλημα που δεν διαφέρει από αυτό που είχε το ζεύγος Κλοντ – Μαρί στο προηγούμενο φιλμ.
Το λεπτό χιούμορ και οι κωμικές στιγμές δεν απουσιάζουν και από αυτή την ταινία που διατηρεί τη φρεσκάδα της πρώτης και το πάγιο μήνυμα ότι «Μπορούμε όλοι να τα πάμε καλά μεταξύ μας και όλοι μπορούν να μάθουν να κοιτάνε πέρα από το χρώμα και την κουλτούρα κάποιου». (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 11/7/2019
Είδος: Κομεντί  
Σκηνοθεσία: Φιλίπ Ντε Σοβερόν 
Παίζουν: Κριστιάν Κλαβιέ, Σαντάλ Λομπί, Αρί Αμπιτάν, Μεντί Σαντούν, Φρεντερίκ Τσάου, Νουμ Ντιαβαρά, Φρεντερίκ Μπελ, Τζούλια Πιατόν, Εμιλί Καέν, Ελοντί Φοντάν, Πασκάλ Νζονζί, Σαλιμάτα Καματέ, Τατιάνα Ρόζο, Κλόντια Ταγκμπό
Σύνοψη: Πέντε χρόνια μετά τη σαρωτική εμπορική επιτυχία «Θεέ μου, τι σου Kάναμε;» που έσπασε τα ταμεία παγκοσμίως, η πιο αγαπημένη οικογένεια της Γαλλίας επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη για νέες, ξεκαρδιστικές περιπέτειες. Αυτή τη φορά, ο Κλοντ και η Μαρί Βερνέιγ έχουν να αντιμετωπίσουν ένα καινούργιο πρόβλημα. Οι τέσσερις γαμπροί τους έχουν αποφασίσει να φύγουν από τη Γαλλία με τις συζύγους και τα παιδιά τους και να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Ανίκανοι να φανταστούν ότι η οικογένειά τους δεν θα είναι κοντά, ο Κλοντ και η Μαρί προσπαθούν απεγνωσμένα να τους κρατήσουν δίπλα τους. (Από την Odeon)