6/6/19

Καζανόβα, η τελευταία αγάπη - Dernier amour

Δύο περιόδους της ζωής του Καζανόβα, διαπραγματεύεται η ταινία του Μπενουά Ζακό, δημιουργώντας μια παράλληλη αφήγηση ανάμεσα στην εξορία του στο Λονδίνο και την τελική του υποχώρηση, που αφηγείται τη μόνιμη εξορία –εκούσια ή ακούσια- στην οποία πέρασε τη ζωή του. 

Μερικά από αυτά τα επεισόδια αναφέρονται στο παρελθόν του στη Βενετία, στην απόφαση του να γράψει τα απομνημονεύματα του στη γαλλική, κάτι που τον απομάκρυνε από τη μητρική του γλώσσα. Αυτό που τον κινητοποιεί, εδώ, δεν είναι οι κατακτήσεις, όπως ο Δον Ζουάν, αλλά τα παιχνίδια της επιθυμίας γι’ αυτό και ο τίτλος αναφέρεται στην τελευταία του αγάπη, που ήταν και η πρώτη γυναίκα που ερωτεύτηκε. 
O Καζανόβα, του Μπενουά Ζακό, είναι σφοδρά ερωτευμένος με τη Σαρπιγιόν, αν και το πρόσωπο του Βινσέντ Λιντόν δεν το δείχνει πολύ. Αυτό που ξεχωρίζει στην ταινία είναι ότι μία πόρνη του επιβάλλει να είναι υπομονετικός, μία γυναίκα που ενώ πληρώνεται προκαταβολικά, είναι εκείνη που τον υποχρεώνει να παίξει ένα παιχνίδι, του οποίου τους κανόνες εκείνος δεν κατέχει. Έτσι η Σαρπιγιόν (η Στέισι Μάρτιν, γνωστή μας από το Nymphomaniac) είναι η πρώτη γυναίκα που κλονίζει το image του, σε βαθμό που εγκαταλείπει κάθε απόπειρα να ελέγξει αυτό που συμβαίνει στα συναισθήματά του.
Ουσιαστικά, έχουμε μια ταινία πάνω στη ψυχοσύνθεση του Καζανόβα, που παρά τις καλές προθέσεις του σκηνοθέτη, τα πειστικά κοστούμια και τα ντεκόρ, κουράζει ελαφρά το θεατή και κάνει την ταινία απλά ενδιαφέρουσα για την οπτική του σκηνοθέτη πάνω σε έναν άνδρα που έχει επιτυχίες στις γυναίκες, αλλά αποδεικνύεται ότι έχει και μια τεράστια αδυναμία, όταν συναντά μια δυναμική και ανεξάρτητη γυναίκα. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 6/6/19
Είδος: Δράμα, Ιστορική, Αισθηματική 
Σκηνοθεσία: Μπενόιτ Ζακότ 
Παίζουν: Βενσάν Λιντόν, Στέισι Μαρτίν, Βαλέρια Γκολίνο 
Σύνοψη: Ποιος είναι ο Καζανόβα; Γεννημένος τον 18ο αιώνα, είναι ένας
τυχοδιώκτης από τη Βενετία. Ένας πολίτης του κόσμου. Έχει εμμονή με την απόλαυση, τον τζόγο και την περιπέτεια. Φτάνει στο Λονδίνο για πρώτη φορά και καταλήγει στον πιο διάσημο και πολυτελή οίκο ανοχής που ανήκει σε έναν Γάλλο, με τον οποίο θα γίνουν φίλοι και συνένοχοι. (Από την Tanweer)