6/6/19

Σύνορα - Gräns – Border

Μια ταινία «στα όρια». Στο όριο να τη χαρακτηρίσεις ψυχολογικό θρίλερ, στο όριο για να τη χαρακτηρίσεις ρομάντζο και μάλιστα ανορθόδοξο, στο όριο επίσης να την κατατάξεις στην επιστημονική φαντασία. Πάντως ένα είναι βέβαιο: ότι έχουμε να κάνουμε με ένα προσωπικό δράμα ύπαρξης και κυρίως αυτογνωσίας. Το δράμα της Τίνας.

Η Τίνα είναι μια τερατόμορφη αστυνομικός που εργάζεται στα σύνορα της Σουηδίας με καθήκον να ανακαλύπτει τους τυχόν παρανομούντες με την όσφρηση. Να ξεχωρίζει το Κακό από το Καλό, με τη μυρωδιά, όπως οι σκύλοι. Να διαπιστώνει «την ντροπή, την ενοχή και την οργή» όπως λέει η ίδια. Μια ιδιότητα που δεν ξέρει πώς την έχει αποκτήσει και δεν έχει κάνει τον κόπο να το ψάξει, ζώντας με έναν αδιάφορο σύζυγο και τα αγωνιστικά πίτμπουλ του, τα οποία μάλιστα δεν την χωνεύουν και ίσως να την αντιμετωπίζουν… ανταγωνιστικά. Μέχρι τη στιγμή που θα γνωρίσει έναν -επίσης τερατόμορφο- τύπο, τον Βόρε, που διασχίζει τακτικά τα σύνορα και έχει υποστεί εξαιτίας της μάλιστα, έναν εξευτελιστικό σωματικό έλεγχο. 
Ο Βόρε, είναι ένας χαρακτήρας με αυτοπεποίθηση, που παρά την ασχήμια του, αισθάνεται όμορφος, ωραίος και κατασταλαγμένος για την προέλευσή του, τη θέση του στην κοινωνία και τους στόχους του, σε αντίθεση με την Τίνα, που φαίνεται να έχει συμβιβαστεί και να απολαμβάνει τη ζωή της, μιλώντας ακόμα και με τα άγρια ζώα του δάσους που περιτριγυρίζει το σπίτι της.
Άγρια κατάσταση, σκοτεινιά, μυστήριο, αγωνία και ο πατέρας της Τίνας σε κάποιο ίδρυμα που τον επισκέπτεται τακτικά, να μη θέλει να της μιλάει για το παρελθόν της. Από αυτό το σημείο και ύστερα, ότι γραφτεί θα είναι spoiler.
Το βέβαιο είναι, ότι κάτω από ένα υπέροχο μακιγιάζ η Έυα Μελάντερ και ο Έρο Μιλόνοφ στους ρόλους του ιδιόρρυθμου αυτού ζευγαριού είναι εξαιρετικοί. Το σενάριο, της ταινίας βασισμένο σε μυθιστόρημα του Γιον Άιγβιντε Λίντκβιστ συγγραφέα του «Άσε το κακό να μπει» είναι αντάξιο της φήμης του συγγραφέα (για όσους έχετε δει εκείνη την ταινία) και η σκηνοθεσία του Αλί Αμπάσι κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το –και ανατρεπτικό-φινάλε. Αρκεί να ξεπεράσετε το αργοκίνητο πρώτο ημίωρο του φιλμ, που είναι απαραίτητο για να γνωρίσετε καλύτερα τον χαρακτήρα της Τίνα. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 6/6/2019
Είδος: Φαντασίας, Θρίλερ, Αισθηματική, Δράμα 
Σκηνοθεσία: Αλί Αμπάσι 
Παίζουν: Εύα Μελάντερ, Ερο Μιλόνοφ, Γιόργκεν Τόρσον, Αν Πετρέν, Στεν Λιούνγκρεν
Σύνοψη: Η ζωή μιας αστυνομικού των τελωνείων με ασύλληπτα οξυμένη όσφρηση παίρνει απρόσμενη τροπή όταν συναντά έναν σκοτεινό άνδρα που κουβαλά στις αποσκευές του μια φοβερή αποκάλυψη για την ίδια της την ύπαρξη. Μια ταινία που αμφισβητεί τα σύνορα ανάμεσα στα κινηματογραφικά είδη, στο σινεμά και στις άλλες τέχνες, στην πραγματικότητα και στο παράλογο ή στο οικείο και το ξένο, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιον Άιγβιντε Λίντκβιστ (συγγραφέα του «Άσε το κακό να μπει»). - Από την Seven Films