3/4/19

Η οφθαλμαπάτη - Durante la tormenta

Σκοτεινή ατμόσφαιρα, μυστήριο και έντονη αγωνία χαρακτηρίζουν αυτό το φιλμ, η υπόθεση του οποίου κινείται μέσα σε ένα πλαίσιο επιστημονικής φαντασίας και μεταφυσικής. Σ’ αυτό αποφασίζει ο θεατής που περιμένει εναγωνίως την εξέλιξη
προσπαθώντας να βγάλει άκρη από τα πισωγυρίσματα του story. Το οποίο story έχει ως εξής:
Το 1989 ένα παιδί, που έχει τη συνήθεια να παίζει μουσική και να βιντεοσκοπεί τον εαυτό του, ένα βράδυ με μια περίεργη καταιγίδα, αντιλαμβάνεται ότι σε ένα γειτονικό σπίτι γίνεται φασαρία. Πηγαίνει κοντά να δει και διαπιστώνει πως έχει γίνει φόνος. Τρομαγμένο, στην προσπάθειά του να επιστρέψει σπίτι του, το χτυπάει ένα διερχόμενο αυτοκίνητο και πεθαίνει. 
Το 2014, μετά από 25 χρόνια, μία νέα γυναίκα μετακομίζει με τον άντρα και την κόρη της στο σπίτι εκείνου του παιδιού. Εκεί βρίσκουν μία τηλεόραση και τις κασέτες που έγραφε ο πιτσιρικάς παλιά. Ένα βράδυ με μια περίεργη καταιγίδα (πάλι), η κοπέλα ενώ βλέπει μια από τις κασέτες «επικοινωνεί» με τον μικρό μέσω της οθόνης της τηλεόρασης. Τον βλέπει που  παρακολουθεί το γειτονικό σπίτι, στο οποίο γίνεται φασαρία και τον ειδοποιεί να μην πάει απέναντι γιατί θα σκοτωθεί, μιας και έχει μάθει την ιστορία αγοράζοντας το σπίτι. Ο μικρός δείχνει αναποφάσιστος και η κοπέλα σοκάρεται τόσο που δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν αυτό που συμβαίνει είναι όνειρο ή πραγματικότητα. Η ουσία πάντως είναι ότι την επόμενη μέρα που ξυπνάει, τα πράγματα έχουν πάρει τελείως διαφορετική τροπή στην ζωή της. Ο μικρός φαίνεται ότι την άκουσε και έχει σωθεί, αλλά εκείνη δεν έχει πλέον την κόρη της. 
Το τι έχει συμβεί είναι ερευνητέο, αλλά ένα είναι σίγουρο: η γυναίκα για να έχει την κόρη της θα πρέπει να αλλάξει την σειρά των γεγονότων. Εδώ αρχίζει το μυστήριο που λέγαμε και η αγωνία για την εξέλιξη… 
Λίγο δύσκολο το σενάριο, εξαιρετική η ατμόσφαιρα, αρκετά καλές οι ερμηνείες, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Álvaro Morte που υποδυόταν τον Καθηγητή, στο La Casa de Papel ή Τέλεια Ληστεία. (Κριτική μου για το myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Φαντασίας, Θρίλερ, Δράμα
Σκηνοθεσία: Oriol Paulo 
Παίζουν: Adriana Ugarte, Javier Gutiérrez, Álvaro Morte, Chino Darín, Nora Navas