17/1/19

Στην πύλη της αιωνιότητας - At eternity’s gate

Μετά το αριστουργηματικό animation «Ο αγαπημένος σου Βίνσεντ» (Loving Vincent) του 2017, ήρθε ο εκπληκτικός Γουίλεμ Νταφόε να συμπληρώσει τις γνώσεις μας γύρω από το κορυφαίο Ολλανδό ιμπρεσιονιστή καλλιτέχνη Βίνσεντ Βαν Γκονγκ, μέσα από το φακό του Τζούλιαν Σνάμπελ, 

ο οποίος αφιερώνεται στα τελευταία χρόνια του ζωγράφου, λίγο πριν την τρέλα του που θα τον οδηγήσει σε ίδρυμα, όπου και θα παρακολουθήσουμε μια ενδιαφέρουσα φιλοσοφική συζήτηση πάνω στις απόψεις του περί την ύπαρξη του Θεού και της πίστης. 
Ο Τζούλιαν Σνάμπελ χρησιμοποιώντας στο μεγαλύτερο μέρος του φιλμ την κάμερα στο χέρι (που ίσως κουράσει μια κατηγορία θεατών), μοιάζει να ψάχνει να πετύχει την κατάλληλη γωνία για να κινηματογραφήσει τον Νταφόε, το πρόσωπο του οποίου θεωρώ ότι είναι το καταλληλότερο που θα μπορούσε να υπάρξει για το ρόλο του Βίνσεντ. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί διαθλαστικά φίλτρα που δημιουργούν στην εικόνα την εντύπωση ζωγραφικού πίνακα, τουλάχιστον στις εξωτερικές λήψεις που τις χαρακτηρίζω ονειρικές, ιδιαίτερα εκείνες που ακολουθεί τον Βίνσεντ στα ατελείωτα λιβάδια της Αρλ, εκεί όπου θεωρώντας τον εαυτό του μέρος της αιωνιότητας, εμπνεόταν για τους πίνακές του.
Με δύο λόγια βρήκα εικαστικά άψογη την ταινία, της οποίας όλο το βάρος πέφτει στον Γουίλεμ (Βίνσεντ) Νταφόε και την εκπληκτική ερμηνεία του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υστερούν οι υπόλοιποι. 
Το καστ είναι και το μεγάλο ατού της ταινίας: ο Όσκαρ Άιζακ, στο ρόλο του φίλου του και επίσης διάσημου ζωγράφου Πολ Γκογκέν, που ήταν και ο μοναδικός που τον καταλάβαινε. Ο Ρούπερτ Φρεντ, που υποδύεται τον αδελφό του Τεό, που ήταν και ο μοναδικός χρηματοδότης του. Ο Ματιέ Αμαλρίκ, ως γιατρός του και τέλος, ο Μαντς Μίκελσεν, ως ο ιερέας με τον οποίο συζητά για το μέλλον του έργου του (σε κάποιο σημείο του λέει ότι «ζωγραφίζει γι’ αυτούς που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα») και για το Θεό. Εμφανίζονται επίσης, η Εμανουέλ Σενιέ, ο Βενσάν Περέζ και ο Νιλς Άρεστρουπ (Κριτική μου στο myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 17/1/19
Είδος: Δράμα / Βιογραφική 
Σκηνοθεσία: Τζούλιαν Σνάμπελ 
Παίζουν: Γουίλιαμ Νταφόε, Ρούπερτ Φρεντ, Όσκαρ Άιζακ, Μαντς Μίκελσεν, Ματιέ Αμαλρίκ, Εμανουέλ Σενιέ, Νιλς Άρεστρουπ 
Σύνοψη: Η ταινία σκιαγραφεί τα χρόνια του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στην Αρλ της Γαλλίας, μια περίοδο που θεωρείται ως η πιο γόνιμη καλλιτεχνικά αφού εκεί, μαγεμένος από το γαλλικό τοπίο και φως, ο μεγάλος Ολλανδός ιμπρεσιονιστής δημιούργησε μερικά από τα πιο εμβληματικά αριστουργήματά του, όπως η «Έναστρη Νύχτα», το «Υπνοδωμάτιο στην Αρλ» και η σειρά «Ηλιοτρόπια», μεταξύ εκατοντάδων άλλων (Από την Odeon)