5/12/18

Kursk

Υποβρύχια δραματική περιπέτεια βασισμένη σε πραγματικό γεγονός, όπως αυτό εξιστορήθηκε στο βιβλίο A Time to Die του Ρόμπερτ Μουρ. Τον Αύγουστο του 2000 το K-141 Κουρσκ, ένα ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο που συμμετείχε σε μια απλή ναυτική άσκηση, βυθίστηκε στον πυθμένα της θάλασσας του Μπάρεντς, ύστερα από δύο εκρήξεις στο εσωτερικό του.

Θέμα γοήτρου, αλλά και μυστικότητας («πυρηνικό», γαρ) από την πλευρά των Ρώσων δεν τους επιτρέπουν να δεχθούν βοήθεια από το Βρετανικό και το Νορβηγικό πολεμικό ναυτικό, την ίδια ώρα που οι γυναίκες και τα παιδιά των ναυτικών ελπίζουν και εύχονται για τη σωτηρία των δικών τους.
Η ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ (σε παραγωγή και Λυκ Μπεσόν), χωρίς να υπεισέρχεται στην πολιτική διάσταση της κρίσης, παρακολουθεί την αγωνία των ναυτικών, την ηγεσία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού που αρνείται με στομφώδες ύφος και σκληρότητα κάθε βοήθεια και τις δραματικές αντιδράσεις των οικογενειών  των ναυτικών, στις πέντε μέρες που ακολούθησαν μέχρι την τραγική κατάληξη της υπόθεσης.
Σ’ αυτό το σοβαρό, κλειστοφοβικό δράμα ο Κόλιν Φερθ (Ο Λόγος του Βασιλιά) υποδύεται με χαμηλούς τόνους, τον Βρετανό ναύαρχο που προτίθεται να βοηθήσει, ακόμα και «συναδελφικά» χωρίς εντολές των ανωτέρων του, ενώ από την άλλη, ο διάσημος Σουηδός Μαξ Φον Σίντοφ, υποδύεται τον Ρώσο ναύαρχο που επί πέντε μέρες, αρνείται κάθε βοήθεια. 
Στη μέση –και κάτω από τόνους νερού- ο Ματίας Σένερτς (Το Κορίτσι από τη Δανία) υποδύεται τον απεγνωσμένο κυβερνήτη του Κουρσκ, ενώ η Λέα Σεϊντού (Αστακός) κλαίει και οδύρεται προς τους «στεριανούς» Ρώσους αξιωματικούς, να αφήσουν τις δικαιολογίες και να δεχθούν κάθε βοήθεια. Μάταια.
Η περιπέτεια, χωρίς να καταλήγει σε μελόδραμα, είναι σφιχτοδεμένη, έχει πειστικά εφέ, διαθέτει καλό μοντάζ στις σκηνές εντός και εκτός υποβρυχίου και μια υπέροχη μουσική του Αλεξάντρ Ντεσπλά, που επενδύει επιβλητικά τις δραματικές καταστάσεις (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 6/12/18
Είδος: Δράμα / Περιπέτεια
Σκηνοθεσία: Τόμας Βίντερμπεργκ
Παίζουν: Κόλιν Φερθ, Ματίας Σένερτς, Λέα Σεϊντού, Μαξ Φον Σίντοφ
Σύνοψη: Η αληθινή ιστορία του K-141 KURSK, ενός ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου που βυθίστηκε στον πυθμένα της θάλασσας του Μπάρεντς, τον Αύγουστο του 2000. Επρόκειτο για μια απλή ναυτική άσκηση που όμως είχε τραγική κατάληξη, με τη ρωσική κυβέρνηση να αρνείται –για πέντε μέρες– τη βοήθεια από τις ξένες κυβερνήσεις, προτού τελικά συμφωνήσει να δεχθεί τη συνδρομή της βρετανικής και της νορβηγικής κυβέρνησης.
Διανομή: Odeon και Audio Visual