5/12/18

Ο υποψήφιος - The front runner

Μετά τα βραβευμένα με Όσκαρ «Juno» και «Ραντεβού στον αέρα», o Τζέισον Ράιτμαν επιστρέφει με μία ταινία για την κουτσομπολίστικη δημοσιογραφία και την πολιτική, η οποία καταγράφει την πραγματική ιστορία της ανόδου και της πτώσης του Γκάρι Χαρτ, ενός χαρισματικού Αμερικανού γερουσιαστή της δεκαετίας του ’80, που ανήκε στους Δημοκρατικούς. 

Με την έναρξη του φιλμ, βρισκόμαστε στην περίοδο κατά την οποία οι Δημοκρατικοί ετοιμάζονται να εκλέξουν τον νέο τους αρχηγό, που θα διεκδικήσει στις προεδρικές εκλογές το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ, από τον πρόεδρο Μπους. Ο γερουσιαστής Γκάρι Χαρτ, σχεδόν ισάξιος του προέδρου Κένεντι, έχει καταφέρει να πείσει το 34% των Δημοκρατικών και θεωρείται φαβορί μέχρι τη στιγμή που θα «συλληφθεί» να έχει δεσμό. Κάτι που η συντηρητική κοινωνία της εποχής δύσκολα μπορούσε να συγχωρέσει και να αποδεχθεί.
Ο Χιού Τζάκμαν πολύ καλός στο ρόλο του γερουσιαστή, δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο Τύπος θα ερευνήσει την προσωπική του ζωή. Έτσι όταν αυτό συμβαίνει, μένει έκπληκτος, από το γεγονός ότι δεν ασχολούνται με το προοδευτικό του πρόγραμμα, αιφνιδιάζεται μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από την προσωπικότητά του και φυσικά εμφανίζεται αδύναμος να τις αντιμετωπίσει. Δίπλα του ο Τζ. Κ. Σίμονς («Χωρίς μέτρο», «Αληθινό θράσος» και «Ένας άλλος κόσμος») εξαιρετικός, στο ρόλο του προσγειωμένου και κυνικού υπεύθυνου προεκλογικής εκστρατείας.
Ο σκηνοθέτης Τζέισον Ράιτμαν παρακολουθεί αποστασιοποιημένα την προσωπική ζωή του γερουσιαστή και δίνει περισσότερη έμφαση στη δράση γύρω από τη «δημοσιογραφική» έρευνα και το πώς αυτή αντιμετωπίζεται από το επιτελείο του πολιτικού, που έκπληκτο και αυτό διαπιστώνει ότι έχουν μπει σε μια άλλη εποχή, όπου ο Τύπος δεν ενδιαφέρεται για τα προγράμματα και τις ιδέες των πολιτικών, αλλά για την εξωτερική «εικόνα» των υποψηφίων. Ουσιαστικά, έχει γυρίσει ένα πολιτικό θρίλερ, με σχετικά γρήγορο ρυθμό και αξιοπρεπείς ερμηνείες (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 6/12/18
Είδος: Δράμα / Βιογραφική  
Σκηνοθεσία: Τζέισον Ράιτμαν 
Παίζουν: Χιου Τζάκμαν, Βέρα Φαρμίγκα, Τζ. Κ. Σίμονς, Άλφρεντ Μολίνα  
Σύνοψη: Η ταινία ακολουθεί την άνοδο και την πτώση του γερουσιαστή Γκάρι Χαρτ, που κατάφερε να κερδίσει την εύνοια των νεαρής ηλικίας ψηφοφόρων και θεωρούνταν εκείνος που προπορευόταν στη διεκδίκηση της προεδρίας των Δημοκρατικών πίσω στο 1988. Μέχρι που η καμπάνια του στιγματίστηκε από μια εξωσυζυγική σεξουαλική περιπέτεια με την Ντόνα Ράις. Εκεί είναι που τόσο η πολιτική, όσο και η κίτρινη δημοσιογραφία «ενώθηκαν» για πρώτη φορά, με τον Χαρτ να βγαίνει τελικά εκτός κούρσας.
Διανομή: Feelgood