25/10/18

Εντιμότατοι κλέφτες - King of thieves

Να προβάλλεται στο ΚΑΠΗ της γειτονιάς και να μένουν όλοι κατενθουσιασμένοι. Αυτή είναι η ταινία, του Τζέιμς Μαρς (Σε τεντωμένο σκοινί) που «βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα» και στην οποία μια ομάδα ηλικιωμένων γύρω στα 70 έχοντας μαζί τους και ένα νεαρό «ειδικό στα ηλεκτρονικά», κάνουν τη μεγαλύτερη ληστεία του αιώνα.

Δεν ξέρω εάν πρέπει να γελάω ή να κλαίω όταν βλέπω ηθοποιούς, όπως ο Μάικλ Κέιν ή ο Τομ Κόρτνεϊ και ο Τζιμ Μπρόαντμπερντ να κάνουν χιούμορ (και να αυτοσαρκάζονται στην ουσία), σχεδιάζοντας πράγματα που νεώτεροι θα είχαν δυσκολία να τα εκτελέσουν.
Αλλά μην ανησυχείτε, το θέμα δεν είναι αυτή καθ’ εαυτή η ληστεία και η οργάνωσή της, αλλά η ανθρώπινη απληστία και ο παλιοχαρακτήρας, που παρά τα χρόνια που περνούν, δε λέει να αλλάξει. 
Η ταινία σοβαρεύει όταν στο δεύτερο μέρος της, τα μέλη αυτής της ιδιόρρυθμης συμμορίας προσπαθούν να μοιράσουν τη λεία τους. Τότε η λογική τους «κατεβαίνει» στην ηλικία των 30 - 40 ετών και συμπεριφέρονται σα να έχουν όλο τον καιρό μπροστά τους. 
Τότε αρχίζεις να απολαμβάνεις το παίξιμο αυτών των ηθοποιών και να εκτιμάς το γεγονός ότι κάποιοι μπορούν και γράφουνι σενάρια για ηλικιωμένα ταλέντα. Αλλά η ταινία έχει φτάσει στο φινάλε (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 25/10/18
Είδος: Αστυνομική / Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μαρς
Παίζουν: Μάικλ Κέιν, Μάικλ Γκαμπόν, Τσάρλι Κοξ, Τζιμ Μπρόαντμπεντ, Ρέι Γούινστοουν, Φραντζέσκα Άνις, Τομ Κόρτνεϊ, Πολ Γουάιτχαουζ
Σύνοψη: Ο Μπράιαν Ρίντερ υπήρξε διάσημος κλέφτης στα νιάτα του, τώρα στα 77 του συγκροτεί μια συμμορία από αλλοπρόσαλλους εγκληματίες με σκοπό να διαπράξουν μια πρωτοφανή ληστεία στο θησαυροφυλάκιο του Χάτον Γκάρντεν. Οι κλέφτες, όλοι μεταξύ 60 και 70 ετών εκτός από έναν, επιστρατεύουν τις παλιομοδίτικές μεθόδους τους και σχεδιάζουν την ληστεία για το Σαββατοκύριακο του Πάσχα. Παριστάνοντας τους εργάτες, μπαίνουν στο θησαυροφυλάκιο, εξουδετερώνουν τον συναγερμό και ξεκινούν να σκάβουν μία τρύπα στον τοίχο του. Δύο μέρες αργότερα κατορθώνουν να το σκάσουν με λεία που ξεπερνάει τα 14 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας, σε κοσμήματα και μετρητά. Καθώς η αστυνομία φθάνει στον χώρο του εγκλήματος και η ανάκριση ξεκινάει, ρωγμές αρχίζουν να διαφαίνονται μεταξύ των μελών της ιδιόμορφης συμμορίας καθώς αδυνατούν να μοιράσουν δίκαια μεταξύ τους την λεία.
Διανομή: Spentzos Film