6/9/18

Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Δον Κιχώτη - The man who killed Don Quixote

Ο Τέρι Γκίλαμ δεν είναι τυχαίος κι η πιο πρόχειρη -στο μυαλό μου- σκηνοθετική του δουλειά είναι πάντα το ονειρικό Brazil. Τα έργα του σουρεαλιστικά επί το πλείστον, κινούνται μεταξύ φαντασίας (επιστημονικής, καμιά φορά) και πραγματικότητας, μεταξύ μαύρης κωμωδίας και κωμικοτραγικού. Δεν παύουν, επίσης, να αιφνιδιάζουν τον θεατή προς το φινάλε τους.

Αυτή τη φορά ο Τέρι Γκίλιαμ των Ληστών του Χρόνου, του Brazil, των Περιπετειών του Βαρόνου Μινχάουζεν και των 12 Πιθήκων (αναφέρω μερικές ταινίες του, που μου έρχονται στο νου), ανέλαβε να «σκοτώσει τον Δον Κιχώτη» και το κάνει με το γνωστό δικό του στυλ και τακτ, που προανέφερα.
Παίρνει έναν σκηνοθέτη, τον Τόμπι (πολύ ωραίος ο Άνταμ Ντράιβερ), που κάποτε ως τελειόφοιτος είχε γυρίσει μια ταινία για τον Δον Κιχώτη, τον ρίχνει στην Ισπανία με ένα σκληρό και κυνικό παραγωγό (ο Στέλαν Σκάσγκαρντ δεν είναι κακός), που θέλει μια φρέσκια ματιά στο μύθο του Δον και τον φέρνει αντιμέτωπο με έναν τύπο που νομίζει ότι είναι ο πραγματικός Δον Κιχώτης. Από αντιμέτωπος όμως, και μέσα από δράσεις που εμπλέκονται σε άλλες δράσεις με ένα χαοτικό τρόπο (πραγματικότητα – φαντασία – flashback), ο Τόμπι βρίσκεται να υποδύεται τον Σάντσο Πάντσα πιστό υπηρέτη του Δον Κιχώτη (που τον υποδύεται υπέροχα ο Τζόναθαν Πράις) και να μπλέκονται μαζί σε διάφορες περιπέτειες.
Παραμυθένια και εξωτική η ατμόσφαιρα συμπληρώνεται από μια μεγάλη γκάμα κοστουμιών και ντεκόρ και μια «παιχνιδιάρικη» μουσική, αλλά πρέπει να ξεπεράσεις το θέμα της βαριεστιμάρας που προκαλεί η πρώτη ώρα της ταινίας (συνολικά 135΄), δεδομένου ότι παρά τις εναλλαγές του σεναρίου δεν υπάρχει το σχετικό νεύρο, που ήξερα από τον Τέρι Γκίλιαμ, ο οποίος δεν έχει σταματήσει να είναι δημιουργικός.  (Κριτική μου για το myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 6/9/18
Είδος: Φαντασίας / Περιπέτεια
Σκηνοθεσία: Τέρι Γκίλιαμ
Παίζουν: Άνταμ Ντράιβερ, Τζόναθαν Πράις, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Όλγκα Κιριλένκο, Τζοάνα Ριμπέιρο
Σύνοψη: Ο Τόμπι, ένας κυνικός σκηνοθέτης διαφημιστικών σποτ, βρίσκεται παγιδευμένος στις εξωφρενικές παραισθήσεις ενός γέρου Ισπανού τσαγκάρη που πιστεύει ότι είναι ο Δον Κιχώτης. Κατά τη διάρκεια των κωμικών περιπετειών τους, ο Τόμπι έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες μιας ταινίας που σκηνοθέτησε στα νιάτα του ιδεαλισμού του. Η ταινία έχει αλλάξει τα όνειρα ενός μικρού χωριού της Ισπανίας για πάντα. Μπορεί άραγε να επανορθώσει και να βρει την ανθρωπιά του; Μπορεί ο Δον Κιχώτης να επιβιώσει της παραφροσύνης του; 
Σε αυτό το ταξίδι εμφανίζονται δαίμονες υπαρκτοί κι ανύπαρκτοι, μοντέρνοι και μεσαιωνικοί. Κόρες σώζονται, ιππότες μονομαχούν, γίγαντες σφαγιάζονται και οι γυναίκες βγάζουν μούσια. Η πραγματικότητα και η φαντασία μπερδεύονται καταλήγοντας σε φαντασμαγορικό τέλος.
Διανομή: Seven