6/9/18

2001: Η Οδύσσεια του διαστήματος - 2001: A space Odyssey


Έχει συμπεριληφθεί στις 100 αγαπημένες μου ταινίες επειδή πρόκειται για ένα έπος του διαστήματος, μια ταινία που καθόρισε το μέλλον της επιστημονικής φαντασίας στο σινεμά. Ταυτόχρονα, αντιμετώπισε φιλοσοφικά τον τομέα της κατάκτησης του διαστήματος, αλλά και ψυχολογικά τη σχέση του ανθρώπου με τις μηχανές και την εξέλιξή τους.
Έδειξε τη μηδαμινότητα του ανθρώπου απέναντι στην απεραντοσύνη του σύμπαντος και προβλημάτισε τον κόσμο πάνω στην αναγκαιότητα των ταξιδιών στο διάστημα. Χαρακτηρίστηκε δε και ως αντιφατική για το φινάλε της, όπου ο πρωταγωνιστής ξαναγεννιέται ως «παιδί των άστρων».
Εκτός από την εκπληκτική σκηνοθεσία, η ταινία έχει κατακυρωθεί ως η αυθεντικότερη από άποψη ντεκόρ και κέρδισε Όσκαρ Σπέσιαλ Εφέ.
Είναι η ταινία, που κατάφερε να συνδυάσει αρμονικά ως soundtrack το βαλς «Γαλάζιος Δούναβης» του Johann Strauss με εικόνες από το διάστημα, ενώ έκανε δημοφιλές και το «Τάδε έφη Ζαρατούστρα» του Richard Strauss στην πιο μεγαλειώδη εναρκτήρια σκηνή του σινεμά.
Ο διάσημος κριτικός Roger Ebert είχε γράψει γι’ αυτήν: «Μπορεί να απέτυχε στο επίπεδο του ανθρώπινου παράγοντα, αλλά ήταν μεγαλειώδης σε κοσμική κλίμακα». (Κριτική μου για το myFilm.gr)

INFO
Προβάλλεται από 6/9/18
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας / Περιπέτεια (1968)
Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ 
Παίζουν:  Κιρ Ντούλια, Γκάρι Λόκγουντ, Γουίλιαμ Σιλβέστερ, Ντάγκλας Ρέιν (φωνή HAL 9000), Λέοναρντ Ρόσιτερ, Μάργκαρετ Τάιζακ, Άλαν Γκίφορντ, Αν Γκίλις 
Σύνοψη: Η ιστορία εστιάζει σε μια σειρά επαφών μεταξύ των ανθρώπων και μυστηριωδών μαύρων μονολίθων, οι οποίοι φαίνεται να επηρεάζουν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Το έτος 2001, ένας παρόμοιος μονόλιθος ανακαλύπτεται στη Σελήνη και, μέσω αυτού, άλλος ένας σε τροχιά γύρω από το Δία. Το αμερικανικό σκάφος Ντισκάβερι 1 στέλνεται για να τον εξερευνήσει και ο αστροναύτης Ντέιβιντ Μπόουμαν, τελευταίος επιζών του πληρώματος, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τη φύση του μονολίθου.
Η κόπια 70mm της ταινίας–ορόσημο του Κιούμπρικ, που κυκλοφόρησε το 1968, θα προβληθεί σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες, μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών του 2018, όπου την προλόγισε ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν.
Διανομή: Tanweer