8/9/18

«Επικίνδυνες γυναίκες» (Διηγήματα)

Ο George R.R. Martin ο γνωστός συγγραφέας της διάσημης σειράς Game of Thrones και ο Gardner Dozois είναι επιμελητές αυτού του ογκώδους τόμου (1.120 σελίδες σε μετάφραση Αναστασίας Δεληγιάννη) των εκδόσεων Κλειδάριθμος, που περιέχει ιστορίες με γυναίκες. Όχι ανίσχυρες που ζαρώνουν έντρομες όσο ο ήρωας μάχεται το τέρας ή διασταυρώνει το ξίφος του με τον κακό, αλλά πολεμίστριες που κραδαίνουν σπάθες. Γυναίκες «κακά κορίτσια», που ζουν στην κόψη του ξυραφιού, σαγηνευτικές και
μοιραίες, επαναστάτριες, υπεροπτικές βασίλισσες και τολμηρές καβαλάρισσες δράκων.
Από τα βάθη του θρύλου και της ιστορίας ή από ένα μετα-αποκαλυπτικό μέλλον, από τον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας, του εγκλήματος, του φανταστικού, οι πρωταγωνίστριες αυτών των ιστοριών φανερώνουν τη δύναμή τους, άλλοτε για καλό και άλλοτε για κακό. Μεταξύ τους και η βασίλισσα Ραινύρα του Οίκου Ταργκάρυεν, από τη σειρά Game of Thrones του George R.R. Martin, σε μια ακυκλοφόρητη νουβέλα.
Πολλοί φημισμένοι συγγραφείς και άλλοι λιγότερο γνωστοί αλλά εξίσου ταλαντούχοι, παρελαύνουν μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου με τις συναρπαστικές τους ιστορίες, οι οποίες παρουσιάζονται σ’ αυτή τη συλλογή για πρώτη φορά και είναι αδύνατο να διαβάσεις κάποιες που να μη σε συναρπάσουν.
Ο George R.R. Martin είναι ο συγγραφέας επίσης και άλλων βιβλίων της πασίγνωστης σειράς The Song of Fire and Ice (Το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου), ενώ έχει γράψει επίσης, μεταξύ άλλων, τα Ταξίδια του Ταφ, Το όνειρο του Μισισιπή, The Armageddon Rag, Το φως που σβήνει, Το καταφύγιο των ανέμων (μαζί με τη Lisa Tuttle) και Dreamsongs Ι και ΙΙ. 
Να σημειώσω επίσης, ότι έχει εργαστεί ως επιμελητής σεναρίου και παραγωγός σε τηλεοπτικές σειρές όπως Η ζώνη του Λυκόφωτος και Η Πεντάμορφη και το Τέρας. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή συγγραφείς του φανταστικού και έχει τιμηθεί με έξι βραβεία Locus, τέσσερα βραβεία Hugo, δύο βραβεία Nebula και με τα βραβεία World Fantasy και Bram Stoker.