4/8/18

Σινεμά ο Παράδεισος - Nuovo Cinema Paradiso

Περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τις «100 αγαπημένες μου ταινίες», από αυτές που μπορώ να βλέπω πάλι και πάλι χωρίς να βαριέμαι. Είναι μια μαγευτική ταινία, ένας ύμνος για το σινεμά. Διαθέτει δύναμη και μια ευαισθησία άνευ προηγουμένου.

Επίσης, αναδεικνύει όλα τα κινηματογραφικά είδη, μέσα από μια ιστορία φιλίας μεταξύ ενός μηχανικού προβολής και ενός ατίθασου πιτσιρικά, αλλά και την ιστορία του ανεκπλήρωτου έρωτα μεταξύ του πιτσιρικά και μιας κοπέλας, ενώ παράλληλα, δείχνει πώς ο κινηματογράφος επηρεάζει τους κατοίκους ενός χωριού, ενώνοντάς τους μέσα από την αγάπη τους για τις ταινίες.
Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές και η αξέχαστη μουσική του Ένιο Μορικόνε είναι αισθαντική και μελαγχολική, όπως πάντα. 
Η ταινία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 9/8/18
Είδος: Δράμα (του 1988)
Σκηνοθεσία: Τζουζέπε Τορνατόρε
Παίζουν: Φιλίπ Νουαρέ, Ζακ Περέν, Σαλβατόρε Κάσιο, Μάρκο Λεονάρντι
Η ταινία αφηγείται τη ζωή σε ένα μικρό χωριό της Ιταλίας, όπου ο νεαρός Τότο γίνεται φίλος με τον Αλφρέντο, τον μηχανικό προβολής του τοπικού σινεμά. Μέσα από τη φιλία τους, ο Τότο αποκτά ένα πατέρα που ποτέ δεν είχε, ενώ μαγεύεται από το σινεμά και τις ταινίες. Καθώς μεγαλώνει ο Τότο, έρχεται η ώρα που θα πρέπει να αποχαιρετήσει τους γνωστούς του για να αναζητήσει την τύχη του στην πόλη. Ύστερα από 30 χρόνια, ο Τότο ενημερώνεται για τον θάνατο του Αλφρέντο και επιστρέφει στο χωριό του για την κηδεία… Η ταινία είναι βασισμένη στη ζωή του σεναριογράφου/σκηνοθέτη Τζουζέπε Τορνατόρε.
Διανομή: Odeon