19/7/18

Μυστικό συστατικό - Iscelitel - Secret Ingredient

Βαδίζοντας στα χνάρια της «Συνταγής της Πωλέτ» (2012) του Ζερόμ Ενρικό, το φιλμ του Γκιόρτσε Σταβρέσκι από την ΠΓΔΜ, δημιουργεί σχεδόν την ίδια αίσθηση, αλλά με λίγο πιο σκοτεινή ατμόσφαιρα και περισσότερο κοινωνικό σχολιασμό.

Η Κωλλέτ που ζει σε μία φτωχογειτονιά στα προάστια του Παρισιού, είναι μια μοναχική γιαγιά, που όμως ανακαλύπτει ότι στη γειτονιά της ανθεί το εμπόριο κάνναβης και αποφασίζει να ανοίξει τους επιχειρηματικούς της ορίζοντες. Ξεκινάει να ψήνει μικρά κέικ χάρη στη «μυστική συνταγή» της, που θα της φέρει χρήμα, αλλά θα την μπλέξει σε περιπέτειες.
Ο Βέλε στο «Μυστικό συστατικό» που ζει σε άθλιες συνθήκες και με οικονομικές δυσκολίες, κλέβει τη μαριχουάνα για να φτιάξει ένα κέικ για τον πατέρα του, προκειμένου να ανακουφίσει τον πόνο του και αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα. Τον κυνηγά η συμμορία, που έχει φέρει τη μαριχουάνα πακέτο με άλλα πιο βαριά ναρκωτικά, ενώ την ίδια στιγμή οι γείτονες που βλέπουν τον πατέρα του να ξανανιώνει, θεωρούν «θεραπευτή» το γιο και σχηματίζουν ουρές για να τους θεραπεύσει. 
Κωμικοτραγικά τα περιστατικά, αλλά μοιρασμένα με άνισο τρόπο, που από το πρώτο μέρος, με τη σκοτεινή ατμόσφαιρα και το υποβλητικό soundtrack θυμίζει περισσότερο ένα αστυνομικό δράμα παρά μια μαύρη κωμωδία. Πετυχαίνει όμως, μέσα από τις άψογες ερμηνείες και με φόντο τον ακούσιο «θεραπευτή», να θίξει τα κακώς κείμενα της γειτονικής μας χώρας.
Μιας χώρας, στην οποία όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης Γκιόρτσε Σταβρέσκι: «Οι ασθενείς πέθαιναν, τα φάρμακα ήταν περιορισμένα, ενώ τα ιδιωτικά νοσοκομεία έκαναν τεράστια κέρδη, ξεζουμίζοντας κάθε δεκάρα από άρρωστους και απελπισμένους. Οι άνθρωποι στράφηκαν στην αστρολογία, τις θεωρίες συνωμοσίας και τα στοιχήματα. Εκλέχτηκαν απατεώνες, ο αέρας μολύνθηκε και οι κομπογιαννίτες πολλαπλασιάστηκαν. Οπλισμένοι με θαυματουργά λευκαντικά χάπια, έξυπνα νερά και “διαστημικά κέικ”, δεν πρόσφεραν τίποτα για λιγότερα χρήματα. Αλλά το λίγο είναι πολύ, όταν η καταβολή του μισθού έχει καθυστερήσει» (Κριτική μου για το myFilm..gr)
INFO
Προβάλλεται από 19/7/18
Είδος: Κωμωδία, Δράμα 
Σκηνοθεσία: Γκιόρτσε Σταβρέσκι  
Παίζουν: Μπλάγκοτζ Βεσελίνοβ, Αναστάς Τανόβσκι, Αξέλ Μεχμέτ, Αλεξάνταρ Μίκιτς, Μίροσλαβ Πέτκοβιτς, Ντίμε Ίλιεβ, Σιμόνα Ντιμκόβσκα
Σύνοψη: Ο Βέλε είναι ένας κακοπληρωμένος μηχανικός τρένων που χρησιμοποιεί κλεμμένη μαριχουάνα για να φτιάξει ένα κέικ για τον πατέρα του, προκειμένου να ανακουφίσει τον πόνο του από τον καρκίνο. Ως εκ θαύματος, η υγεία του πατέρα του βελτιώνεται, αλλά ξαφνικά ο Βέλε έχει να αντιμετωπίσει τους περίεργους γείτονες που θέλουν τη συνταγή για το «θεραπευτικό» γλυκό και τους εγκληματίες που ψάχνουν τα ναρκωτικά τους. Μέσα σ’ όλα αυτά, πάντως, η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει το να πείσει τον πατέρα του για την αξία της ζωής.
Διανομή: Trianon Films