16/7/18

Ο ταχυδρόμος – Il postino

«Η ποίηση δεν ανήκει σ’ αυτούς που τη γράφουν, αλλά σ’ αυτούς που τη χρειάζονται», λέει σε κάποια στιγμή ο ταχυδρόμος Μάριο, στον ποιητή Πάμπλο Νερούδα που βρίσκεται για κάποιο διάστημα στην Ιταλία. Αυτό περίπου θυμάμαι από αυτή τη χαμηλών τόνων, αλλά γεμάτη λυρισμό ταινία, που μέσα από την ποίηση και τη σχέση της με τους ανθρώπους αναδεικνύει τη φιλία και τον έρωτα. Τον έρωτα που δεν μπορεί να εκφράσει με το φτωχό του λεξιλόγιο ο Μάριο, στην περίπου 20χρονη Μπεατρίτσε.

Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα «Ardiente Paciencia» του Αντόνιο Σκάρμετα (1985) και ακολουθεί αρκετά πιστά την πλοκή του, με τη διαφορά ότι η ιστορία εκτυλίσσεται στην Ιταλία του '50 αντί για τη Χιλή του '60.
Στο ρόλο του Χιλιανού ποιητή ο λιτός και εκφραστικός Φιλίπ Νουαρέ και στο ρόλο του φτωχού ταχυδρόμου Μάριο, ο επίσης έξοχος Μάσιμο Τρόιζι, ενώ αξέχαστη παραμένει και η Μαρία Γκράτσια Κουτσινότα στο ρόλο της νεαρής Μπεατρίτσε.
Η χαρακτηριστική μουσική της από τον Λουί Ενρίκες Μπάκαλοφ απόσπασε το Όσκαρ του 1995
Μια ταινία που αξίζει τον κόπο όσοι την έχουν δει να την ξαναδούν και… οι υπόλοιποι να μη τη χάσουν. (Κριτική μου για το myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 19/7/18
Είδος: Βιογραφική / Αισθηματική / Κωμωδία / Δράμα (1994)
Σκηνοθεσία: Μάικλ Ράντφορντ 
Παίζουν: Φιλίπ Νουαρέ, Μαρία Γκράτσια Κουτσινότα, Μάσιμο Τροϊζι, Λίντα Μορέτι, Ρενάτο Σκάρπα 
Σύνοψη: Σε ένα ψαροχώρι της μεταπολεμικής Ιταλίας ο νεαρός ταχυδρόμος Μάριο Ρουόπολο, (Μάσιμο Τροΐζι) γνωρίζει τον Χιλιανό ποιητή Πάμπλο Νερούδα (Φιλίπ Νουαρέ) εξόριστο από την πατρίδα του για πολιτικούς λόγους. Ο Μάριο διακινεί την αλληλογραφία του ποιητή, ο οποίος έχει λάβει πολιτικό άσυλο απ' την Ιταλία, υπό τον όρο ότι θα μένει μόνιμα σε μια ερημική περιοχή. Ο Μάριο έχει καρδιά ποιητή αλλά λίγο ταλέντο με τις λέξεις. Ο Νερούδα θα γίνει δάσκαλός του και θα περάσουν μαζί ατέλειωτες ώρες συζητώντας για τα νοήματα των λέξεων, την πολιτική, το γράψιμο και, πάνω από όλα, για τις γυναίκες και τον έρωτα, μιας και ο Μάριο δεν έχει μάτια για άλλη γυναίκα, εκτός από την όμορφη Μπεατρίτσε Ρούσο (Μαρία Γκράτσια Κουτσινότα) και χρειάζεται τη βοήθεια του ποιητή για να της εκφράσει τα συναισθήματά του.
Διανομή: Danaos Films