19/7/18

Το βιβλιοπωλείο της κυρίας Γκριν - The Bookshop

Μια ταινία για την αποφασιστικότητα και την επιμονή απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες, ακόμα και όταν αυτές φαίνονται δύσκολο να υπερπηδηθούν. Ταυτόχρονα, μια ταινία για το Βιβλίο, αυτού του συντρόφου που δεν μπορεί να υποκαταστήσει κανείς άλλος. «Κανείς δεν νιώθει μόνος ανάμεσα στα βιβλία», πιστεύει η σκηνοθέτρια Ιζαμπέλ Κοϊξέ και επιπροσθέτως μέσα από το μυθιστόρημα The Bookshop της Πενέλοπε Φιτζέραλντ, παρόλο που δεν της αρέσει να περνάει μηνύματα, αφήνει το μήνυμα ότι «το Καλό μπορεί να νικήσει στο τέλος», παρά τις όποιες προσπάθειες περί του αντιθέτου.

Τρεις είναι οι βασικοί χαρακτήρες της ταινίες, η κυρία Γκριν (την οποία υποδύεται έξοχα η Έμιλυ Μόρτιμερ) που θέλει να ανοίξει βιβλιοπωλείο σε ένα χωριό, του οποίου η συντηρητική κοινωνία δυσκολεύεται να το δεχτεί, η Βάιολετ Γκάμαρτ που εκπροσωπεί την τοπική κοινωνία (την υποδύεται με ιδιαίτερη εκφραστικότητα η Πατρίτσια Κλάρκσον και ο Έντμοντ Μπράντις ένας χήρος, που ζει μόνος του ανάμεσα στα βιβλία του (τον υποδύεται με τεράστια ευαισθησία ο Μπιλ Νάι). 
Ο σκηνοθετικός ρυθμός κυλάει αργά στο γραφικό παραλιακό χωριό και δίνει τη δυνατότητα στο θεατή να εμβαθύνει στους τρεις αυτούς χαρακτήρες και να γοητευτεί, ή να θυμώσει και στο τέλος να συγκινηθεί ανάλογα, τόσο με τους μεστούς διαλόγους, όσο και με τις σιωπές ειδικά στις σκηνές που συναντιέται η κυρία Γκριν με τον ιδιόρρυθμο μοναχικό Έντμοντ Μράντις. Είναι σκηνές που αποδεικνύουν τη δύναμη που έχει η κινηματογραφική εικόνα, όταν η κάμερα και το μοντάζ πέσουν στα σωστά χέρια και η Ιζαμπέλ Κοϊξέ καταφέρνει να μιλάει βαθιά στην καρδιά του θεατή, ακόμα δε περισσότερο όταν αυτός είναι βιβλιόφιλος.
Τα δύο βασικά βιβλία που αναφέρονται στην ταινία είναι η «Λολίτα» του Ναμπόκοφ και το «Φαρενάιτ 451» του Μπράντμπερι, που θεωρούντο αιρετικά στο τέλος της δεκαετίας του ’50, ενώ ο γίνονται αναφορές -για να καταλάβεις την εποχή- στα «Χρονικά του Άρη» (1950) και «Κρασί από πικραλίδα» (1957) του Ρέι Μπράντμπερι. 
Για την ιστορία: Το «Λολίτα» ήταν το σκανδαλιστικό βιβλίο που είχε κάνει ταινία ο Κιούμπρικ, για τον έρωτα ενός μεσήλικα με μια ανήλικη. Όσο για το «Φαρενάιτ 451», που διαπραγματεύεται το κάψιμο όλων των βιβλίων από ένα δικτατορικό καθεστώς, ο συγγραφέας του με τον εκδότη, πριν γίνει η έκδοση ήθελαν να δημοσιεύσουν περικοπές του σε περιοδικά για να το προβάλλουν, αλλά κανένας εκδότης περιοδικού δεν δεχόταν. Στην Αμερική της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών του γερουσιαστή Μακάρθι, τέτοιου είδους βιβλία θεωρούντο επιλήψιμα. Μόνον, ένας νέος τότε εκδότης, ο Χιου Χέφνερ, είχε δημοσιεύσει αποσπάσματα του βιβλίου, στα πρώτα τεύχη του νεότευκτου περιοδικού Playboy.
Πρέπει να δείτε αυτή την ταινία. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 19/7/18
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Ιζαμπέλ Κοϊξέ  
Παίζουν: Έμιλι Μόρτιμερ, Μπιλ Νάι, Πατρίσια Κλάρκσον, Όνορ Νίφσι, Τζέιμς Λάνς 
Σύνοψη: Αγγλία 1959. Μια νεαρή γυναίκα αποφασίζει, παρά την αντίθεση των κατοίκων, να ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Μια απόφασή που θα εξελιχθεί σε πολιτικό ναρκοπέδιο, με τους περισσότερους να βλέπουν στο πρόσωπό της έναν ανεπιθύμητο εχθρό. Εκθέτοντας τους κατοίκους σε ριζοσπαστικά αριστουργήματα της εποχής, όπως η «Λολίτα» του Ναμπόκοφ και το «Φαρενάιτ 451» του Ρέι Μπράντμπερι, προετοιμάζει το έδαφος της αφύπνισης για τη συντηρητική αυτή πόλη. Βασισμένο στο best-seller της Πενέλοπε Φιτζέραλντ.
Διανομή: Odeon