29/12/16

Το Σινικό Τείχος – The Great Wall

Ο Ζαν Γιμού κάνει μια ταινία για το Μέγα Σινικό Τείχος αναφερόμενος σε έναν από τους θρύλους, που υποτίθεται ότι δικαιολογούν αυτό το τεράστιο κατασκεύασμα, για το οποίο γράφτηκε ότι είναι το μόνο ανθρώπινο κατασκεύασμα που είναι ορατό από τη Σελήνη. 
Η ιστορικοί λένε ότι κατασκευάστηκε για την απόκρουση επιδρομών από Μογγολικές και Τουρκικές φυλές, αλλά ο Ζαν Γιμού είναι ο πρώτος στο σινεμά που με εντυπωσιακές ψηφιακές απεικονίσεις μας λέει ότι κτίστηκε για να αποκρούει κάτι τέρατα περίπου σαν το Άλιεν, που επιτίθονταν στην Κίνα κάθε 60 χρόνια. 
Κρίμα για τον Ζαν Γιμού, του οποίου η τελευταία καλή δουλειά που είδα ήταν η σκηνοθεσία των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο το 2008 (είχαν προηγηθεί για μένα τα «Σήκωσε τα κόκκινα φανάρια», «Σιωπηλοί εραστές», «Ήρωας», «Ιπτάμενα στιλέτα» και «Η κατάρα του Χρυσού Λουλουδιού»).
Η ιδέα των τυχοδιωκτών που πάνε στην Κίνα για να βρουν την πυρίτιδα μου άρεσε, όπως μου άρεσε και ο Ματ Ντέιμον (με την προβλέψιμη συμπεριφορά του απέναντι στη στρατηγό και στη μοίρα). Δεν μου άρεσε καθόλου η ιδέα των ανθρωποφάγων τεράτων με τις τηλεπικοινωνίες τους και τη βασίλισσά τους, που διοικεί σα τη βασίλισσα στο μελίσσι. Πολύς καυγάς για το τίποτα.
Αν δεν ήταν η ιδέα του Τείχους, η ιστορία θα μπορούσε να σταθεί σε οποιαδήποτε περιοχή του πλανήτη μας ή του διαστήματος. Στην αρχή, με τις ομίχλες και τα αθέατα -μέχρι κάποια στιγμή- τέρατα θυμήθηκα το The mist (2007) του Φρανκ Ντάραμποντ, πόσο με είχε καθηλώσει και πόσο απρόοπτο ήταν το φινάλε του. Φαντάστηκα δε, ότι ο πολύς Ζαν Γιμού εκτός από το θέαμα που μας έχει συνηθίσει, θα μπορούσε να μας τρομάξει κιόλας και να μας κάνει να αγαπήσουμε το Great Wall. Μάλλον όμως ετοιμάζει την κινεζική αγορά για ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι με αυτό το θέμα. Θα δούμε (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Είδος: Περιπέτεια / Φαντασίας
Σκηνοθεσία: Ζανγκ Γιμού
Παίζουν: Ματ Ντέιμον, Γουίλεμ Νταφόε, Πέντρο Πασκάλ, Άντι Λάου, Τιάν Τζινγκ, Χαν Λου
Προβάλλεται από 29/12/16
Σύνοψη: Όταν δύο μισθοφόροι πολεμιστές κατά τη διάρκεια της αναζήτησής τους για πυρίτιδα, συλλαμβάνονται και φυλακίζονται στο Σινικό Τείχος, τότε διαπιστώνουν, κατάπληκτοι, τον πραγματικό λόγο που αυτό κατασκευάστηκε. Καθώς κύματα επιδρομών υπερφυσικών τεράτων που, σύμφωνα με το θρύλο, «ξυπνούν» κάθε 60 χρόνια, πολιορκούν το Τείχος, η αναζήτηση της μοίρας μετατρέπεται σε ένα ταξίδι ηρωισμού κι αυτοσυνείδησης. Οι δύο μισθοφόροι ενώνουν τις δυνάμεις τους με έναν τεράστιο στρατό επανδρωμένο με τους καλύτερους πολεμιστές της Κίνας προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή τη φαινομενικά ασταμάτητη δύναμη.