24/11/16

Captain Fantastic

Είδος: Κοινωνική
Σκηνοθεσία: Ματ Ρος
Παίζουν: Βίγκο Μόρτενσεν, Φρανκ Λανγκέλα, Τζορτζ Μακέι, Στιβ Ζαν, Μίσι Πάιλ, Αν Ντάουντ, Νίκολας Χάμιλτον, Έριν Μοριάρτι
Προβάλλεται από 24/11/16
Σύνοψη: Βαθιά μέσα στο δάσος του Βορειοδυτικού Ειρηνικού, ένας πατέρας μεγαλώνει τα έξι παιδιά του με ένα αυστηρό σωματικό και πνευματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, θέλοντας να τους δώσει την ευκαιρία να έχουν την πιο αγνή και ουσιαστική παιδική ηλικία μακριά από την σύγχρονη κοινωνία. Όταν ο πατέρας αναγκαστεί να οδηγήσει την οικογένεια μακριά από τον παράδεισό τους και να μπουν μαζί στον κόσμο, όλες του οι απόψεις για το τι πρέπει να είναι ένας γονιός θα αλλάξουν  (Διανομή: ODEON)
Κριτική: Μια εξαιρετική ταινία πάνω στο πως είναι να επιμένεις στα ιδανικά σου, σε ένα κόσμο που συνεχώς χάνει τα δικά του.

Έξι παιδιά ζουν με τους γονείς τους σε ένα παραδεισένιο δάσος κάπου βορειοδυτικά της πολιτείας Ουάσιγκτον και από πολύ μικρά χωρίς να έχουν πάει σχολείο έχουν αρχίσει να είναι συνειδητοποιημένα και να έχουν κριτική σκέψη, που βασίζεται στις γνώσεις που τους παρέχουν οι γονείς τους. Γνώσεις που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την επιβίωσή τους στο δάσος, δηλαδή να βρίσκονται διαρκώς σε μια καλή φυσική κατάσταση, αλλά και γνώσεις πάνω σε τόσα πολλά θέματα, που για να μην τα πολυλογώ, ο μεγάλος γιός έχοντας συμπληρώσει (κρυφά από τους γονείς του) όλα εκείνα τα ειδικά έντυπα των μεγάλων πανεπιστημίων των ΗΠΑ λαβαίνει από όλα απαντήσεις ότι γίνεται δεκτός!
Πιστά στην αξία της οικογένειας και με γνώμονα όλα τα ιδανικά, με τα οποία έχουν μεγαλώσει, τα παιδιά αυτά είναι φυσικό να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες για να ενταχθούν στον πραγματικό, σκληρό, κυνικό, συμφεροντολογικό κόσμο που τα περιβάλλει και θα βρεθούν μπροστά σε δραματικά διλλήματα για το τι πρέπει να κάνουν. 
Αφορμή για όλους αυτούς τους προβληματισμούς θα σταθεί τόσο ο θάνατος της μητέρας τους, που θα τα αναγκάσει να βγουν από το δάσος και να μεταβούν στον «πολιτισμένο κόσμο», όσο και η στάση των γονιών της απέναντι στα ίδια και τον πατέρα τους.
Συγκλονιστικός ο Βίγκο Μόρτενσεν ως πατέρας των παιδιών και εξίσου συγκλονιστικός ο Φρανκ Λανγκέλα στο ρόλο του πεθερού του, ενώ τα παιδιά μαγνητίζουν με τις δικές τους ερμηνείες.
Συνολικά, η ταινία κατατάσσεται σε αυτές που «σηκώνουν συζήτηση», θίγοντας πολλά θέματα ταυτόχρονα (φιλοσοφικά, υπαρξιακά, πολιτικά, κοινωνικά, θρησκευτικά), χωρίς διδακτικό χαρακτήρα και με ευχάριστη -σχεδόν αστεία- διάθεση.
(Κριτική μου στο myfilm.gr)