13/10/16

Πρώτο ραντεβού - Southside with you

Είδος: Βιογραφική
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Ταν
Παίζουν: Τίκα Σάμπτερ, Πάρκερ Σόγιερς
Προβάλλεται από 13/10/16
Σύνοψη: Εμπνευσμένη από το πρώτο ραντεβού των Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα, η ταινία εξιστορεί μια μέρα του 1989, όταν ο 28χρονος Μπαράκ συνεργάτης σε δικηγορικό γραφείο, προσπάθησε να φλερτάρει με την 25χρονη δικηγόρο Μισέλ Ρόμπινσον κατά τη διάρκεια ενός ολοήμερου ραντεβού, που τους πήγε από το Ινστιτούτο Τεχνών στο Σικάγο, σε μια προβολή της ταινίας του Σπάικ Λι, «Κάνε το σωστό», και στο σημείο του πρώτου τους φιλιού, έξω από ένα παγωτατζίδικο.
(Διανομή: Spentzos Films)
Κριτική: Το ‘δαμε κι αυτό. Το love story μεταξύ Μισέλ και Μπαράκ. Καλά καταλάβατε, μιλάμε για το ζεύγος Ομπάμα. Πως γνωρίστηκαν και πως αυτός επέμενε και «έτρωγε πόρτα». Αλλά όπως έλεγαν οι δικοί μας «ο επιμένων νικά».
Να είχε κυκλοφορήσει η ταινία στις αρχές της πρώτης θητείας του Μπαράκ Ομπάμα, θα έλεγα ότι είχε κάποιο σκοπό. Άντε να δείξει την ανθρώπινη πλευρά του «πλανητάρχη» και της «πρώτης κυρίας». Τώρα που βγαίνει όμως, που δεν υπάρχουν περιθώρια επανεκλογής (στις ΗΠΑ δύο θητείες είναι το ανώτατο όριο), γιατί κυκλοφόρησε; Για την υστεροφημία του ζεύγους; Δεν το βλέπω. Ο δε σκηνοθέτης υποστηρίζει ότι έστειλε το DVD στο προεδρικό ζεύγος, αλλά δεν ξέρει αν την είδαν. Δικό τους θέμα.
Εμείς εδώ, βλέπουμε πραγματικά μια ρομαντική και φυσικά προβλέψιμη ιστορία αγάπης, που εξελίσσεται κυριολεκτικά σε μια ημέρα. 
Μια ιστορία αγάπης, που ξεκινά με ένα κατηγορηματικό «μη νομίζεις ότι βγαίνουμε ραντεβού» από τη Μισέλ, που μου έφερε στο νου την Έλεν Χαντ στο «Καλύτερα δεν γίνεται» (1997), όταν είπε στον Τζακ Νίκολσον «I' m not going to sleep with you. I will never sleep with you, never, ever. Not ever» και εκείνος της απάντησε «Well, I'm sorry, but, um... we don't open for the "no sex oaths" until 9 a.m.»). Οπότε έξυπνα φερόμενος ο Μπαράκ, δεν την πήγε σινεμά σε αυτή την ταινία, αλλά στο «Κάνε το σωστό» (1989) του Σπάικ Λι.
Η ταινία μας, τελειώνει με ένα φιλί που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι τελικά αυτό ήταν το πρώτο ραντεβού της Μισέλ και του Μπαράκ. Και έζησαν αυτοί καλά…