11/2/16

Les cowboys

Είδος: Κοινωνικό δράμα
Σκηνοθεσία: Τομά Μπιντεγκέν
Παίζουν: Φρανσουά Νταμιέν, Φίνεγκαν Όλντφιλντ, Τζον Σ. Ράιλι, Αντόνια Κάμπελ-Χιουζ, Αγκάτ Ντρον
Υπόθεση: Όταν συναντάμε για πρώτη φορά τον Αλέν, είναι μαζί με την οικογένειά του σε μια γιορτή country & western κοντά στο σπίτι του, κάπου στην επαρχία της ανατολικής Γαλλίας. Ο ίδιος δεν μπορεί να το ξέρει αλλά αυτή είναι η τελευταία του μέρα ως ευτυχισμένος οικογενειάρχης: σύντομα ο Αλέν θα αντιληφθεί ότι η κόρη του, η 16χρονη Κέλι, αγνοείται και αρχίζει μια απεγνωσμένη προσπάθεια να την εντοπίσει, συνειδητοποιώντας στην πορεία ότι η κόρη του έκρυβε αναπάντεχα μυστικά που την έχουν οδηγήσει σε σκοτεινά μονοπάτια. Καθώς τα χρόνια περνούν, η αναζήτηση της Κέλι, με μόνο βοηθό τον μικρό του γιο, θα κοστίσει τα πάντα στον Αλέν, ακόμη και την ίδια του την οικογένεια. Η σκοτεινή οδύσσεια όμως είναι γεμάτη αποκαλύψεις για τους δυο καουμπόι και ο δρόμος τους θα είναι τελικά πολύ πιο μακρύς απ’ ό,τι φαντάζονταν (Διανομή: ODEON)
Κριτική: Ένα γουέστερν στα βάθη της σύγχρονης ανατολής. Μια ταινία που ξεκινά στην ανατολική Γαλλία, ως αστυνομική με την εξαφάνιση ενός 16χρονου κοριτσιού και την έρευνα που κάνει ο πατέρας της, αφού θεωρεί ότι η αστυνομία δεν ανταποκρίνεται όπως περίμενε. Συνεχίζεται, ως
μια ιστορία σχέσης μεταξύ πατέρα και γιού. Μιας σχέσης που δυναμώνει μετά από ένα ταξίδι, αλλά και δοκιμάζεται μέσα από τη διαδικασία της αναζήτησης, που τους επηρεάζει δραματικά. Εξελίσσεται σε μια περιπέτεια δρόμου, ένα ταξίδι που κάνει ο γιος σε αναζήτηση της αδερφής του σε χώρες και κόσμους εντελώς διαφορετικούς από αυτόν που είχε συνηθίσει και τέλος, καταλήγει σε μια ιστορία αγάπης.
Αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Η ταινία μιλάει για πολλά περισσότερα από αυτά με τα οποία ασχολείται σε πρώτο επίπεδο.
Μέσα από την πολυετή οδύσσεια των κεντρικών χαρακτήρων, ο θεατής διακρίνει την τρέχουσα επικαιρότητα και όλη αυτή την κατάσταση που ζει ο πλανήτης ολόκληρος μετά την 11η Σεπτεμβρίου. 
«Είναι περίεργος ο τρόπος με τον οποίο πρόσφατα γεγονότα και εξελίξεις μοιάζουν με την ιστορία της ταινίας», παραδέχεται ο Τομά Μπιντεγκέν, συν-σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας, για το γεγονός ότι στην καρδιά της, βρίσκεται το φοβερά επίκαιρο φαινόμενο της ριζοσπαστικοποίησης παιδιών που εγκαταλείπουν τις δυτικές πατρίδες τους, για να στραφούν προς το Ισλάμ και σε ορισμένες περιπτώσεις να γίνουν μέλη ακραίων οργανώσεων.
«Όταν γράψαμε το σενάριο πριν τρία χρόνια, κανείς δε μιλούσε για αυτό, ενώ στη πορεία φοβηθήκαμε μήπως μας αποκαλέσουν οπορτουνιστές. Θέλαμε απλώς να μιλήσουμε για τον κόσμο όπως ήταν στις αρχές του 21ου αιώνα. Η ταινία μιλά για απλούς ανθρώπους που προσγειώνονται στο χάος ενός κόσμου που δεν καταλαβαίνουν» λέει χαρακτηριστικά και έχοντας αρχίσει να γράφει την ιστορία την περίοδο του εντοπισμού του Μπιν Λάντεν, που ήταν «το κλείσιμο ενός κύκλου», όπως τον χαρακτηρίζει, ο Μπιντεγκέν βλέπει πλέον την ιστορία του παντού.
Προβάλλεται από 11/2/16