23/4/15

Το τίμημα της δόξας - La rançon de la gloire

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, στη μικρή Ελβετική πόλη Βέβυ. Ο 40χρονος Έντυ μόλις έχει αποφυλακιστεί και κάνει μια συμφωνία με το φίλο του τον Οσμάν: μπορεί να μένει μαζί του εφ’όσον φροντίζει την 7χρονη κόρη του, όσο η μητέρα της βρίσκεται στο νοσοκομείο. Είναι Χριστούγεννα, αλλά η φτώχεια έχει κάνει τον Έντυ πικρόχολο. Τότε είναι που ανακοινώνεται ο θάνατος του Τσάρλι Τσάπλιν, κι αποκαλύπτεται η μυθική περιουσία του. Ο Έντυ αρχίζει να ονειρεύεται κι έχει μια τρελή ιδέα: αν έκλεβε το πτώμα και ζήταγε λύτρα;
Κριτική: Δύο φίλοι, περιθωριακοί εκ των οποίων μάλιστα ο ένας, άρτι αποφυλακισμένος, θεωρούν ότι θα πιάσουν τη καλή, εάν κλέψουν το φέρετρο με τη σορό του Τσάρλι Τσάπλιν και ζητήσουν λύτρα για την επιστροφή του. Το επιχειρούν και το αποτέλεσμα είναι μια ταινία φόρος τιμής στις βωβές κωμωδίες του Τσάπλιν.
Τραγικές φιγούρες ουσιαστικά, με τις αποφάσεις τους και με τις γκάφες που κάνουν, δημιουργούν κλαυσίγελο και καμιά φορά ένα κάποιο χαμόγελο στο θεατή, που διαπιστώνει ότι έχει να κάνει με μια κωμικοτραγωδία, με χιούμορ που υποβόσκει, όπως περίπου συμβαίνει και στις κωμωδίες του αλητάκου που υποδυόταν ο Τσάρλι Τσάπλιν, του Σαρλό. Μόνον που στις ταινίες του, υπήρχε ανθρωπιά στο βάθος, ενώ η σημερινή εποχή, η σύγχρονη οικονομική και κοινωνική κρίση, έχουν καταντήσει πλέον απάνθρωπες. Δράμα.
Οι δύο πρωταγωνιστές κερδίζουν την παράσταση και η μικρή Σελί Γκμαχ, που υποδύεται την Σαμίρα (για το μέλλον της οποίας υποτίθεται ότι γίνονται όλα) κερδίζει τις εντυπώσεις, ενώ μου άρεσε στο ρόλο του βρετανού παλαίμαχου πολεμιστή, που προασπίζεται τα συμφέροντα της οικογενείας Τσάπλιν, ο καρατερίστας πλέον Πίτερ Κόγιοτ, τον οποίο είχα καιρό να τον δω.
Για την ιστορία: στην ταινία συμμετέχουν και η Ντολόρες Τσάπλιν (εγγονή του αείμνηστου, που το 2012 τη συναντήσαμε στο «Μετά το Μάη» του Ολιβιέ Ασάγια) και ο Γιουτζίν Τσάπλιν (πέμπτος γιος της Όνα Ο’ Νιλ και του αείμνηστου, εγγονός του Ευγενίου Ο’ Νιλ, δηλαδή και πατέρας της ηθοποιού Κιάρα Τσάπλιν). Δεν σας μπέρδεψα;
Σκηνοθεσία:  Ξαβιέ Μποβουά
Με τους: Μπενουά Πελβούρντ, Ρόσντι Ζεμ, Πίτερ Κογιότ, Κιάρα Μαστρογιάνι, Ναντίν Λαμπακί, Σελί Γκμαχ
Προβάλλεται από 23/4/2015