7/3/15

Αφιέρωμα στον Γουστάβ Μασατί

Η Αλκυονίς New Star Art Cinema παρουσιάζει από 5/3, τον πρωτοπόρο του Τσέχικου κινηματογράφου, Gustav Machatý με δύο ταινίες τέχνης που σόκαραν και λογοκρίθηκαν σε Ευρώπη και Αμερική.
Ο κ. Βελισσαριος Κοσυβάκης ιδιοκτήτης της New Star, αναφέρει σχετικά με τις ταινίες: «Με την προβολή των αριστουργημάτων EROTIKON και EKSTASΥ  στοχεύουμε να γνωρίσουν οι φίλοι σινεφίλ από πού ξεκίνησε η πρωτοπορία στον κινηματογράφο της εποχής του ‘30. Πρόκειται για δύο ταινίες που εμπλουτίζονται από υπαινιγμούς και σύμβολα από τον σκηνοθέτη ο οποίος δεν διστάζει στην Ekstasy να χρησιμοποιήσει γυμνές σκηνές και να περιγράψει με κοντινά πλάνα στα εκφραστικά μάτια της άγνωστης ακόμα Hedy Lamarr, έναν από τους πρώτους γυναικείους οργασμούς στη μεγάλη οθόνη».
Ekstasy (1933)
Η ταινία Ekstasy (Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1934) είναι η πρώτη μη πορνογραφική ταινία, που απεικονίζει γυναικείο οργασμό κάνοντας διάσημη την Hedy Lamarr.
Ο  Machatý καταφέρνει να χτίσει ένα μικρό αριστούργημα πολύ μπροστά για την εποχή του, χωρίς να χρησιμοποιεί καθόλου γυμνό αλλά διατηρώντας τη σαγηνευτική δύναμη μέσα από τη χρήση συμβόλων και της υποκειμενικής κάμερας.
Σύμφωνα με την υπόθεση η Eva είναι παντρεμένη με έναν τζέντλεμαν, αλλά διαπιστώνει ότι έχει εμμονή με την τάξη στη ζωή της και καθόλου χώρο για πάθος. Απελπισμένη τον εγκαταλείπει και επιστρέφει στο σπίτι του πατέρα της. Μια μέρα, κάνοντας μπάνιο στη λίμνη γνωρίζει έναν νέο άντρα και τον ερωτεύεται. Ο σύζυγός της είναι λυπημένος που έφυγε η γυναίκα του όμως η μοίρα τον φέρνει δίπλα στο νέο εραστή που την «έκλεψε».
Erotikon (1929)
Στην άλλη ταινία, EROTIKON (η πρώτη Τσεχοσλοβακική ταινία με γυμνές σκηνές), που ο Machatý γύρισε το 1929, η Andrea, κόρη ενός σιδηροδρομικού φρουρού, έχει αποπλανηθεί από έναν νέο με τον οποίο περνάει τη νύχτα μαζί όταν εκείνος χάνει το τελευταίο τρένο. 
Η Andrea μένει έγκυος αλλά ο George δεν σκέφτεται να την παντρευτεί. Το μωρό τελικά πεθαίνει αλλά για καλή της τύχη γνωρίζει τον Pistek τον οποίο παντρεύεται. Μετά από χρόνια, ο George επιστρέφει στη ζωή της Andrea και εκείνη επιβεβαιώνοντας ότι τον αγαπά ακόμα, ανταποκρίνεται στον έρωτά του.
Με τους Ita Rina, Olaf Fjord, Charlotte Susa et Theodor Pistek.
(Δημοσιεύτηκε 6/3/15 στην Αμαρυσία)