12/6/14

Το χέρι του ενός εκατομμυρίου - Million dollar arm

Υπόθεση:  Η καριέρα του manager παικτών JB Bernstein (Jon Hamm) δεν βρίσκεται ακριβώς στο απόγειό της. Για να μη χρεοκοπήσει, καταστρώνει ένα σχέδιο ώστε να ανακαλύψει τον επόμενο μεγάλο παίκτη του μπέιζμπολ. Ταξιδεύει, λοιπόν, στην Ινδία, όπου οργανώνει ένα reality με τίτλο “The Million Dollar Arm” για να βρει έναν παίκτη του κρίκετ και να τον μετατρέψει στο επόμενο αστέρι του μπέιζμπολ. Μαζί του έχει για βοήθεια τον Poitevint (Alan Arkin), έναν πρώην παίκτη του μπέιζμπολ. Θα καταλήξουν σε δυο δεκαοχτάχρονους: τον Dinesh (Madhur Mittal) και τον Rinku (Suraj Sharma) που δεν έχουν καμία ιδέα από μπέιζμπολ, ξέρουν, όμως, να ρίχνουν εξαιρετικά γρήγορες μπαλιές. Ο JB φέρνει τα παιδιά στην Αμερική ελπίζοντας να κάνουν επαγγελματικό συμβόλαιο και να κάνει έτσι μια γερή αρπαχτή. Καθώς τα δύο παιδιά από την Ινδία προσπαθούν να προσαρμοστούν στο δυτικό τρόπο ζωής και να μάθουν τους κανόνες του παιχνιδιού, ο JB παίρνει από αυτούς, αλλά και από την όμορφη γειτόνισσά του, πολύτιμα μαθήματα ζωής για την ομαδικότητα, την αφοσίωση και τη σημασία της οικογένειας.
Κριτική: Μια ταινία που επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι δεν αρκεί να είσαι καλός μάνατζερ, αλλά πρέπει να έχεις και ικανότητες ηγέτη, με βασικότερη εκείνη του να καταλαβαίνεις τη ψυχοσύνθεση του ανθρώπινου δυναμικού και να φέρεσαι ανάλογα, ειδικότερα όταν το ανθρώπινο δυναμικό δεν κατάγεται από τη χώρα σου και έχει τελείως διαφορετική κουλτούρα.
Ο ήρωας της ταινίας, έχει το μυαλό του μόνο στη συμφωνία του με τους Κινέζους, τις προθεσμίες που του έχουν θέσει και το χρήμα που θα βγάλει. Στην προσπάθειά του να βρει παίκτες και βλέποντας ότι όλες οι αγορές είναι κλειστές εκτός από αυτή της Ινδίας, αποφασίζει να βρει Ινδούς και να τους φέρει στις ΗΠΑ και να τους εκπαιδεύσει σε παίκτες του μπέιζμπολ. Οι δύο Ινδοί που θα βρει όμως (o Suraj Sharma από τη «Ζωή του Πι», που υποδύεται τον Rinku και ο Madhur Mittal, ο μεγάλος αδερφός του Slumdog Millionaire που υποδύεται τον Dinesh), μπορεί να είναι καλοί αθλητές, υπάκουοι και πειθαρχικοί, φτάνοντας στο σύγχρονο Λος Άντζελες μακριά από την πατρίδα τους και τις οικογένειές τους, θέλουν το κάτι παραπάνω και αυτό δεν είναι τα χρήματα. «Θέλουν να ξέρουν ότι κάποιος τους δίνει σημασία και τους φροντίζει», όπως λέει και στην ταινία η γειτόνισσα του μάνατζερ (τον υποδύεται ο Τζον Χαμ), την οποία ποτέ δεν θα την πρόσεχε εάν δεν έμπαιναν στη ζωή του τα δυο παιδιά από την Ινδία.
Πρωτότυπο το σενάριο (που τελικά βασίζεται σε πραγματική ιστορία), σφιχτή σκηνοθεσία, έξοχη η τουριστική φωτογραφία στην Ινδία, αδρά σχηματισμένοι χαρακτήρες και πάρα πολύ καλές οι ερμηνείες όλων (χαρακτηριστικός και ο ρόλος του Άλαν Άρκιν ως νυσταλέου αλλά έμπειρου κόουτς) και ευχάριστη μουσική αλά Μπόλιγουντ.
Η ταινία βλέπεται ευχάριστα και με ενδιαφέρον παρά το προβλεπόμενο τέλος της.
Σκηνοθεσία: Κρεγκ Γκιλέσπι
Με τους: Τζον Χαμ, Μπιλ Πάξτον, Άλαν Άρκιν, Λέικ Μπελ, Αασίφ Μαντβί, Μαντχούρ Μιτάλ, Σουράτζ Σάρμα
Προβάλλεται από 12/6/14
(Κριτική μου στο myFolm)