14/6/14

Η λύτρωση μιας αγίας

Ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία τα μυθιστορήματα του Keigo Higashino, ο οποίος θεωρείται σήμερα ο πλέον δημοφιλής συγγραφέας της σύγχρονης Ιαπωνίας. Είναι κλασσικά και ταυτόχρονα πρωτότυπα. Διαθέτουν το μυστήριο του «ποιος το έκανε;» και ταυτόχρονα περιγράφουν με μια Ντοστογιεφσκική (ας μου επιτραπεί ο όρος) οξυδέρκεια τους ήρωες και με μια γλαφυρότητα τις καταστάσεις και τους χώρους, που σε μαγνητίζει. Παράλληλα, σε ταξιδεύουν στην Ιαπωνία, μια χώρα τόσο διαφορετική από τα καθιερωμένα δυτικά πρότυπα.
Έχοντας διαβάσει το προηγούμενο μυθιστόρημά του «Η αφοσίωση του Υπόπτου Χ», δεν μπόρεσα να αντισταθώ στο καινούργιο του «Η λύτρωση μιας αγίας» (και τα δύο από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος), στο οποίο εμφανίζονται πάλι τα γνωστά μας πρόσωπα: ο αστυνομικός Κουσανάγκι και ο ιδιοφυής καθηγητής Φυσικής δρ Γιουκάβα, ο οποίος και αυτή τη φορά θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλη την εφευρετικότητα και την ευφυΐα του, προκειμένου να διαλευκάνει μια εντυπωσιακή πλεκτάνη που μοιάζει να αποτελεί το τέλειο έγκλημα. Αλλά το τέλειο έγκλημα, δεν υπάρχει.
Πως έχει η υπόθεση: Μετά την ανακάλυψη του πτώματος ενός επιχειρηματία στο άδειο σπίτι του, ο πλέον πιθανός ύποπτος για τη δηλητηρίασή του είναι η σύζυγός του. Πώς είναι δυνατόν όμως να έχει διαπράξει τον φόνο όταν την ίδια στιγμή βρισκόταν –αποδεδειγμένα– πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά; Δύσκολα τα πράγματα για τον Κουσανάγκι, τα οποία όμως, περιπλέκονται ακόμα περισσότερο καθώς η βασική ύποπτος φαίνεται να ασκεί ακαταμάχητη έλξη πάνω του, ενώ αγωνίζεται να βάλει σε τάξη μια φαινομενικά άσχετη ακολουθία γεγονότων. Όταν η ικανότητα κρίσης του δείχνει να θολώνει επικίνδυνα, η βοηθός του ζητάει τη συνδρομή του δρος Γιουκάβα, ο οποίος αναλύοντας τη γυναικεία φύση μαζί με τη βοηθό του Κουσανάγκι, θα καταφέρει να λύσει το μυστήριο εκεί που φαινόταν άλυτο.
Μυστήριο από την αρχή μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο, χαρακτήρες σωστά δομημένοι, περιγραφές που στη κυριολεξία σε ταξιδεύουν στην Ιαπωνία και κορυφούμενη αγωνία. Με αυτά τα στοιχεία πώς να μην είναι ελκυστικό και αυτό το μυθιστόρημα του Keigo Higashino;

Να επισημάνω ότι ο συγγραφέας έχει κερδίσει τα βραβεία Edogawa Rampo και Mystery Writers of Japan Inc. για το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα, καθώς και το διεθνώς καταξιωμένο βραβείο Naoki για το προηγούμενο βιβλίο του «Η αφοσίωση του Υπόπτου Χ».