19/6/14

Το Πέρασμα του Μίλερ – Miler’ s Crossing

Υπόθεση: Κατά την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, ο Λίο (Άλμπερτ Φίνεϊ), ένας συμπαθής Ιρλανδός αρχιμαφιόζος, έχει υπό τον έλεγχό του μια ολόκληρη πόλη μαζί με τον Τομ (Γκάμπριελ Μπερν), τον έμπιστο συνεργάτη και συμβουλάτορά του. Οι δυο τους θα βρεθούν αντιμέτωποι όταν ερωτευθούν την ίδια γυναίκα, τη στιγμή που η εξουσία τους θα αμφισβητηθεί από έναν Ιταλό μαφιόζο, που αρχίζει να αποκτά δύναμη στην περιοχή. Μέσα στη δίνη μιας αδυσώπητης γκανγκστερικής σύγκρουσης, ο Τομ ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί, στην προσπάθειά του να ελέγξει και να χειριστεί τα βίαια ξεσπάσματά της.
Κριτική: Στον εικοστό αιώνα (γύρω στα ’30) υπήρχε ένα είδος ταινιών που λεγόταν «γκανγκστερική ταινία» (απόδειξη ότι και το Word, δεν μου υπογράμμισε ως λάθος τη λέξη). Αργότερα (και μετά τα ’40), άρχισε να χρησιμοποιείται και ο όρος «φιλμ νουάρ», το οποίο περιελάμβανε και τις γκανγκστερικές ταινίες, μπορούσε όμως και όχι.
«Το Πέρασμα του Μίλερ» (ονομασία μιας δασικής περιοχής που δεν προσδιορίζεται γεωγραφικά στην ταινία),
ανήκει σε ένα ανάμικτο είδος γκανγκστερικής και νουάρ ταινίας με όλα τα κλισέ και των δυο: κακούς, καλούς που η ανάγκη τους κάνει κακούς, μοιραία γυναίκα (που εδώ είναι μελαχρινή), διεφθαρμένη τοπική αυτοδιοίκηση και διεφθαρμένους αστυνομικούς. Ακριβά γραφεία και λέσχες, καπνισμένα μπαρ και ποτοαπαγόρευση, σκοτάδια και σκιές και άφθονο πιστολίδι.
Οι αδερφοί Κοέν (ο Τζόελ ως σκηνοθέτης ο Ίθαν ως παραγωγός και οι δύο ως σεναριογράφοι), όχι στα πρώτα τους βήματα, έχουν γυρίσει μια ενδιαφέρουσα ταινία, στην οποία ο έρωτας του μεγαλονονού (έξοχος ο Άλμπερτ Φίνεϊ) μιας πόλης για μια μελαχρινή, της οποίας ο αδερφός (Τζον Τορτούρο) είναι γκάνγκστερ που πρέπει να εξοντωθεί και η οποία είναι ερωτευμένη με άλλον, διαμορφώνει όλο το πλαίσιο στο οποίο κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν.
Κεντρικός ήρωας στην ταινία, είναι ο Τομ (πάρα πολύ καλός ο Γκάμπριελ Μπερν), ο οποίος είναι σύμβουλος του μεγαλονονού, είναι ερωτευμένος με τη μελαχρινή (αρκετά καλή η Μάρσια Γκέι Χάρντεν) και έχει πάρει εντολή να σκοτώσει τον αδερφό της. Ο Τομ, με ένα κώδικα ηθικής που γνωρίζει μόνον ο ίδιος, προσπαθεί να επιβιώσει μπλέκοντας όλους όσοι βρίσκονται γύρω του, ακόμα και την αστυνομία με την οποία συνεργάζεται χωρίς να είναι το επίσημο καρφί της.
Υπέροχες ερμηνείες, σφιχτή σκηνοθεσία, κοφτοί διάλογοι, όπως αρμόζει σε όλους τους λιγομίλητους γκάνγκστερ, καλή φωτογραφία και γενικά πιστή ατμόσφαιρα.
Σκηνοθεσία: Τζόελ Κοέν
Με τους: Τζον Τορτούρο, Γκάμπριελ Μπερν, Μάρσια Γκέι Χάρντεν, Άλμπερτ Φίνεϊ, Τζον Πολίτο, Ρίτσαρντ Γούντς, Mάικ Σταρ
Προβάλλεται από 19/6/14
(Κριτική για το myFilm)