19/9/12

Killer Joe

«Όταν είναι κάτι να πάει στραβά, θα πάει στραβά»
(Νόμος του Μέρφι)
Από έναν σκηνοθέτη όπως ο Γουίλιαμ Φρίντκιν, που δεν έχει καθιερωθεί σε ένα είδος κινηματογράφου και το χαρακτηριστικό του είναι (από τις πρώτες του διάσημες ταινίες, όπως «Ο άνθρωπος από τη Γαλλία» και «Ο εξορκιστής») οι ήρωές του να εμπλέκονται σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και σε ένα περιβάλλον που εκ των πραγμάτων κρίνεται ως αντισυμβατικό, δεν αποτελεί έκπληξη αυτή η ταινία, η οποία διακρίνεται για τη σκληρότητά της.
Βέβαια, ο ίδιος ισχυρίζεται, ότι οι καταστάσεις σ’ αυτήν είναι αρκούντως χιουμοριστικές, παρά τη σκληρότητά τους, αλλά το χιούμορ δεν είναι το ίδιο σε όλες τις χώρες. Όπως και η σκληρότητα άλλωστε…
Η ταινία είναι όσο βίαιη χρειάζεται για την εποχή που διανύουμε και ας μη ξεχνάμε ότι οι «παιδικές» ταινίες με τους διάφορους μεταλλαγμένους ήρωες και τις πολύπλοκες και εκδικητικές μηχανές, δεν έχουν λιγότερη βία.
Έτσι λοιπόν, όταν σε μια οικογένεια ο γιος αισθάνεται ότι έχει «ριχτεί» από τη μάνα του (ενώ και η αδερφή του δεν πάει πίσω), το να θελήσει σε κάποια στιγμή να τη σκοτώσει προσλαμβάνοντας έναν επαγγελματία φονιά, δεν είναι ενοχλητικό.
Ο επαγγελματίας, καταφθάνει (ο Μάθιου Μακ Κόναχι είναι εκπληκτικός στο ρόλο), και αποδεικνύεται πως είναι ένας διεφθαρμένος μπάτσος που έχει υπέρογκες απαιτήσεις και έτσι αυτή η γκαντέμικη οικογένεια, που από την αρχή της ταινίας καταλαβαίνεις ότι δεν πρόκειται να προκόψει με τίποτα, βυθίζεται στο βούρκο όλο και περισσότερο. Όχι κάτι ασυνήθιστο γι’ αυτήν, αφού ή ούτως ή άλλως στο βούρκο ζούσε και προσπαθούσε να αποτελματωθεί.
Ο 73χρονος Φρίντκιν, δεν έχει ξεφύγει από το στυλ του. Ίσως είναι λίγο πιο αργός (τα αντανακλαστικά των ηλικιωμένων, βλέπεις), αλλά η ταινία του καταφέρνει να βλέπεται με ενδιαφέρον και σοκάρει πολλαπλώς. 
Εκτός από την ερμηνεία του Μακ Κόναχι, ως Killer Joe Cooper, ξεχώρισα και αυτήν της μικρής (αθώας και άδολης επιφανειακά, αλλά καταπιεσμένης, όσο δεν πάει, κατά βάθος) Τζούνο Τεμπλ, ενώ ο Τόμας Χέιντεν Τσερτς, ως καθυστερημένος πάτερ φαμίλιας, σε πείθει ότι έχει περάσει σωστά τα γονίδιά του στο βλάκα γιο του, που το ελάττωμά του επιδεινώνεται από το γεγονός ότι θεωρεί τον εαυτό του έξυπνο.
Υπόθεση: 22χρονος έμπορος ναρκωτικών, ανακαλύπτει ότι η μητέρα του έκλεψε το απόθεμα των ναρκωτικών που είχε αναλάβει να πουλήσει για λογαριασμό μιας συμμορίας προκειμένου να μαζέψει άμεσα 6.000 δολάρια για να σώσει τη ζωή του από τους προμηθευτές που τον κυνηγούν. Έτσι ζητάει τη βοήθεια του πληρωμένου δολοφόνου «Κίλερ Τζο» και του λέει να δολοφονήσει τη μητέρα του και να εισπράξει την ασφάλεια ζωής της, ύψους 50.000 δολαρίων. Ωστόσο, ο Τζο ζητάει προκαταβολή για τη «δουλειά» και αφού ο Κρις δεν έχει να του δώσει, παίρνει ως εγγύηση την ελκυστική αδερφή του. Από εκεί και ύστερα όλα θα πάνε στραβά…
Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Φρίντκιν
Με τους: Μάθιου Μακόναχι, Εμίλ Χιρς, Τόμας Χέιντεν Τσερτς, Τζίνα Γκέρσον, Τζούνο Τεμπλ
Προβάλλεται από 20-9-2012

(Κριτική μου στο myFilm