8/10/24

Συνάντησα κι ευτυχισμένους τσιγγάνους - Even met happy gypsies (Επαν.)

Μια ταινία για τις διαφυλετικές σχέσεις, τη ζωή των Ρομά στο περιθώριο της κοινωνίας και τις συγκρούσεις ανάμεσα σε παραδόσεις και προσωπικά πάθη. Θεωρείται μία από τις κορυφαίες παραγωγές του Γιουγκοσλαβικού Κινηματογράφου και αποτελεί μέρος του λεγόμενου «Μαύρου Κύματος» (Black Wave), μιας σημαντικής κινηματογραφικής τάσης που αναδείχθηκε στη Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1960.
Ο τσιγγάνος Μπόρα είναι παντρεμένος με μια μεγαλύτερη γυναίκα, αλλά ερωτεύεται τη νεότερη Τίσα, την οποία ο πατέρας της προορίζει για γάμο με έναν νεαρό τσιγγάνο. Το συνοικέσιο αυτό ακολουθεί την παράδοση. Η Τίσα απαρνιέται τον άντρα της με αφορμή την ανικανότητά του να ολοκληρώσει τα συζυγικά του καθήκοντα και ο Μπόρα φεύγει μαζί της. Βρίσκουν έναν μοναχό στα βουνά για να τους παντρέψει. Δίχως να μπορεί να επιστρέψει στην κοινότητα των τσιγγάνων, η Τίσα προσπαθεί να φτάσει στο Βελιγράδι μόνη της, όταν δύο οδηγοί λεωφορείου την βιάζουν και αναγκάζεται να γυρίσει στη φυλή της, σε κατάσταση εξαθλίωσης. Κι όμως, στο τέλος θα συναντήσουμε ευτυχισμένους τσιγγάνους.
Ο Αλεξάνταρ Πέτροβιτς ρίχνει μια διεισδυτική ματιά στις δυσκολίες της ζωής για τους Ρομά, την πολιτιστική καταπίεση και την κοινωνική ανισότητα, στοιχεία που καθιστούν την ταινία διαχρονική και ιδιαίτερα επιδραστική. Διακρίνεται για την ανθρωποκεντρική προσέγγισή της, την ωμή ρεαλιστική απεικόνιση της καθημερινότητας των Ρομά και τη συναισθηματική της ένταση δείχνοντας τους Ρομά ως θύματα των καταστάσεων, αλλά και ως φορείς των δικών τους εσωτερικών συγκρούσεων.
Η ταινία εκτός από την αυθεντική απεικόνιση της ζωής των Ρομά και τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών, διαθέτει και έναν πλούσιο λαϊκό ήχο, με τη χρήση της παραδοσιακής μουσικής των Ρομά. 
Απόσπασε αρκετές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών το 1967, ενώ ήταν και υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. 
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 10/10/2024
Είδος: Δράμα, Ηθογραφικό, 82΄ 
Χώρα: Γιουγκοσλαβία, 1967
Σκηνοθεσία: Αλεξάνταρ Πέτροβιτς
Παίζουν: Μπέκιμ Φέμιου, Ολιβέρα Βούτσο, Βελιμίρ Μπάτα Ζιβογίνοβιτς, Γκορντάνα Γιοβάνοβιτς