4/9/24

Υπόθεση Γκολντμάν - Le Procès Goldman

Ένα δικαστικό δράμα για τη φύση της δικαιοσύνης, τα ηθικά διλήμματα και τον πολιτικό διχασμό που σφράγισαν την Γαλλία στη δεκαετία του ’70. Η ταινία βασίζεται στη «δίκη του αιώνα», όπως χαρακτηρίστηκε στην εποχή της η σε β΄ βαθμό δίκη του Πιέρ Γκολντμάν ενός αριστερού διανοούμενου και γιου Πολωνοεβραίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος. 
Ο Πιέρ Γκολντμάν ήταν ήδη γνωστός για τη συμμετοχή του σε επαναστατικές κινήσεις πριν εμπλακεί στις εγκληματικές δραστηριότητες για τις οποίες είχε ήδη καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή του σε μια ληστεία που κατέληξε σε δολοφονίες δύο φαρμακοποιών στο Παρίσι το 1969. Παρόλο που παραδέχθηκε την ενοχή του για άλλες ληστείες, πάντα ισχυριζόταν ότι δεν διέπραξε τους φόνους (είχε γράψει μάλιστα και βιβλίο για όλη αυτή την υπόθεση). 
Στην ταινία (δίκη 1976), η υπεράσπισή του προσπαθεί να αποδείξει ότι ο Γκολντμάν δεν είναι ένοχος για τις δολοφονίες, ενώ το κοινό, οι διανοούμενοι της εποχής και η πολιτική σκηνή της Γαλλίας διχάζονταν. 
Ο σκηνοθέτης Σεντρίκ Καν παρουσιάζει την ένταση αυτής της δεύτερης δίκης, τις μαρτυρίες, και τις ανατροπές κατά τη διάρκειά της, διατηρώντας μια ρεαλιστική προσέγγιση και δίνοντας έμφαση στους διαλόγους και στις ερμηνείες των ηθοποιών, με τον Άριε Βορχάλτερ να μας χαρίζει μια απολαυστικά έντονη και συγκινητική ερμηνεία ως Γκολντμάν, αποτυπώνοντας τις εσωτερικές συγκρούσεις ενός ανθρώπου που βρίσκεται παγιδευμένος ανάμεσα στις ιδεολογικές του πεποιθήσεις και το σύστημα δικαιοσύνης.
Ουσιαστικά, δεν έχουμε μόνο ένα δικαστικό δράμα, αλλά μια βαθιά ανάλυση της δικαιοσύνης, της αλήθειας, και της ανθρώπινης ψυχολογίας, που αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της Γαλλίας τη δεκαετία του '70 και τη διαρκή σύγκρουση μεταξύ ατομικής ευθύνης και κοινωνικού ελέγχου. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 5/9/2024
Είδος: Δράμα, Δικαστικό, 115΄
Χώρα: Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Σεντρίκ Καν
Πρωταγωνιστούν: Άριε Βορχάλτερ, Αρτούρ Χαραρί, Πατρίκ Πινό
Διανομή: Weirdwave