30/9/24

Joker: Τρέλα για δύο - Joker: Folie à Deux

Η ταινία αποτελεί συνέχεια του βραβευμένου με Όσκαρ Joker (2019) και είναι ουσιαστικά  χωρισμένη σε δύο μέρη: το πρώτο (βίαιο και σκληρό) που διαδραματίζεται μέσα στη φυλακή, το δεύτερο (και λίγο βαρετό) μέσα στο δικαστήριο και με ένα πρόλογο κινουμένων σχεδίων πριν τους τίτλους έναρξης (εξαιρετικά πρωτότυπο και αρκετά αστείο). 
Αυτά, ως πρόλογος που τα λέει όλα, συν την επεξήγηση ότι ο γαλλικός τίτλος «Folie à Deux» αναφέρεται σε μια ψυχιατρική κατάσταση, κατά την οποία δύο άτομα μοιράζονται την ίδια ψευδαίσθηση ή ψυχική διαταραχή. Πάντως, ο τίτλος αν ήθελε να είναι ειλικρινής, θα μπορούσε να είναι «Joker, the musical».
Ο Άρθουρ Φλεκ (Χόακιν Φίνιξ), έγκλειστος στο ψυχιατρικό ίδρυμα Arkham ως Τζόκερ, περιμένει τη δίκη του για τη δολοφονία -ζωντανά στην τηλεόραση- του παρουσιαστή Μάρεϊ Φράνκλιν. Ως τρόφιμος του ασύλου (βασανιζόμενος σαδιστικά από τους φύλακες με επικεφαλής τον Μπρένταν Γκλίζον), ερωτεύεται την Λι (Lady Gaga), μουσικο-θεραπεύτρια του ιδρύματος, καθώς και οι δυο τους μοιράζονται μια κοινή ψυχοπάθεια μέσω της μουσικής. Εν τω μεταξύ έξω, οι οπαδοί του Άρθουρ δημιουργούν κίνημα προς απελευθέρωση του. 
Παράνοια, μέσα μαζικής ενημέρωσης και η μάζα των θαυμαστών που ωρύονται έξω από το δικαστήριο, δημιουργούν μια νέα παράκρουση, στην οποία περιλαμβάνεται και η μουσική (στα θετικά της ταινίας, ενώ ακούγονται νέες εκτελέσεις παλιών κομματιών, ανάμεσα στα οποία και: What the World Needs Now, They Long to Be Close to You, Get Happy, For Once in My Life και That’s Life). 
H υποβλητική μουσική της Hildur Guðnadóttir σε συνδυασμό με τα τραγούδια που εκτελεί -με μοναδικό τρόπο- η Lady Gaga αποτελεί μια τολμηρή καλλιτεχνική απόφαση που δίνει ένα μοναδικό στυλ στο sequel, διαφοροποιώντας το τελείως από την πρώτη ταινία.
Ο Τοντ Φίλιπς, ο οποίος έδωσε στην πρώτη ταινία ένα σκοτεινό και ρεαλιστικό τόνο που την έκανε ξεχωριστή, εδώ με την προσθήκη των musical στοιχείων καταφέρνει να δίνει μια διαφορετική αίσθηση -αν και με αργό σκηνοθετικό ρυθμό- με ένα cast που απευθύνεται σε ένα άλλο, πιο φρέσκο, κοινό και χωρίς να απομακρύνεται  από  το θέμα της ψυχικής υγείας και της εμμονής, προσθέτοντας το θέμα της συνεξάρτησης και της συναισθηματικής κακοποίησης.   
Ο Φίνιξ αφού κέρδισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην πρώτη ταινία, επανέρχεται βαδίζοντας σε γνωστά χνάρια, ενώ η Lady Gaga φέρνει το φρέσκο αέρα που λέγαμε, καθώς έχει αποδείξει την ικανότητά της τόσο στη μουσική όσο και στην υποκριτική, προσφέροντας έτσι έναν πολυδιάστατο χαρακτήρα. 
Συνολικά, η ταινία βλέπεται με σχετικό ενδιαφέρον.
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 3/10/2024
Είδος: Μιούζικαλ, Φυλακής, Δικαστικό, Δράμα 138'
Χώρα: ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Τοντ Φίλιπς
Παίζουν: Χοακίν Φίνιξ, Lady Gaga, Μπρένταν Γκλίζον, Κάθριν Κίνερ, Ζαζί Μπιτζ
Διανομή: Tanweer