27/7/24

Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ - The shawshank redemption (Επαν.)

Η πιο «ανθρώπινη» νουβέλα του Στίβεν Κινγκ, για τη φιλία, το σεβασμό στην προσωπικότητα του άλλου και την αλληλοεκτίμηση, που μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα και στο κλειστό χώρο μιας φυλακής, καθώς και για την προσπάθεια που πρέπει όλοι να καταβάλλουμε, ακόμα και όταν όλα φαίνονται χαμένα, στα χέρια του Φρανκ Ντάραμποντ γίνεται ταινία «φυλακής & απόδρασης», για το όραμα και την ελπίδα που δεν χάνονται ποτέ από τον άνθρωπο.
Ένας τραπεζικός (Τιμ Ρόμπινς) φυλακίζεται -αδίκως- ισόβια σε μια αυστηρή φυλακή, όπου μεταξύ των κρατουμένων κάνει κουμάντο ένας μαύρος (Μόργκαν Φρίμαν). Ο τραπεζικός με εμφάνιση nice guy, σύντομα κερδίζει το σεβασμό του μαύρου, που μπορεί να προμηθεύσει τα πάντα στους φυλακισμένους και γίνονται φίλοι. Στην εξέλιξη, ο τραπεζικός αποδεικνύεται σκληρός άνθρωπος με συγκεκριμένο στόχο και αποφασισμένος να τον πετύχει. Το τέλος είναι προβλέψιμο, όχι όμως η διαδικασία του και αυτό είναι που μετράει.
Υποψήφια για 7 Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Πρώτου Αντρικού Ρόλου στον Μόργκαν Φρίμαν, Διασκευασμένου Σεναρίου, Μουσικής, Φωτογραφίας, Μοντάζ & Ήχου) παραμένει κλασική και μια από τις «100 αγαπημένες μου», που μπορώ να βλέπω και να ξαναβλέπω.
INFO
Προγραμματισμένη να βγει στις αίθουσες από 1/8/2024
Είδος: Δράμα, Φυλακής, 142΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1994
Σκηνοθεσία: Φρανκ Ντάραμποντ
Παίζουν: Τιμ Ρόμπινς, Μόργκαν Φρίμαν, Μπομπ Γκούντον