3/7/24

Σιωπηλός μάρτυρας – Rear window (Επαν.)

Κλασικός Χίτσκοκ και μια ταινία, την οποία το 2010 σε ένα καλοκαιρινό αφιέρωμα στην εφημερίδα Αμαρυσία την είχα συμπεριλάβει στις 100 αγαπημένες μου (μαζί με τις επίσης δικές του: Notorious, Η Θηλιά, Ο Δεσμώτης του Ιλίγγου, Ρεβέκκα, Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων και Ψυχώ).
Ο Ελ Μπι Τζέφερις (Τζέιμς Στιούαρτ) είναι επαγγελματίας φωτογράφος που έχει σπάσει το πόδι του και καθηλώνεται στο στενόχωρο διαμέρισμά του. Μιας και δεν έχει τηλεόραση, περνάει την ώρα του παρατηρώντας τους γείτονες με τον τηλεφακό της μηχανής του, από το πίσω παράθυρο (rear window), που βλέπει σε μια πολυκατοικία. Ώσπου κάποια στιγμή παρακολουθώντας ένα διαμέρισμα, νομίζει ότι έχει γίνει μάρτυρας εγκλήματος. Ποιος θα τον πιστέψει όμως, όταν δεν έχει άλλες αποδείξεις εκτός από το γεγονός ότι κρυφοκοίταζε; Έτσι, αναλαμβάνει να αποκαλύψει το υποτιθέμενο έγκλημα, χρησιμοποιώντας την όμορφη φίλη του Λίζα (Γκρέις Κέλι), που την στέλνει απέναντι. Το κακό είναι ότι ο ύποπτος για το φόνο, αντιλαμβάνεται τις κινήσεις τους και αντιδρά.
Ουσιαστικά έχουμε δυο ταινίες θρίλερ. Η μια που βλέπει ο φωτογράφος Τζέφερις από την πολυθρόνα του παρακολουθώντας τα παράθυρα των απέναντι και μια που βλέπουμε εμείς με πρωταγωνιστή αυτόν. Και οι δυο έχουν αγωνία, τόσο έντονη που ο Χίτσκοκ μας κάνει μάθημα «με ευγενικό τρόπο», ότι το να κρυφοκοιτάζουμε μέσα από το παράθυρό μας τις κινήσεις των γειτόνων, μπορεί να εξελιχθεί σε τρομερά επικίνδυνη υπόθεση. Μη σας πω και μοιραία. 
Πέραν της σκηνοθεσίας του «δάσκαλου», έχουμε ένα ευρηματικό σενάριο, σωστά δομημένους χαρακτήρες και εξαιρετικές ερμηνείες από ένα ζευγάρι εκλεκτών ηθοποιών. Η ταινία ήταν υποψήφια και για 4 Όσκαρ (Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Φωτογραφίας και Ήχου). (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 4/7/2024
Είδος: Θρίλερ, Μυστηρίου, 112΄
Χώρα:  ΗΠΑ, 1954
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ
Παίζουν: Τζέιμς Στιούαρτ, Γκρέις Κέλι, Γουέντελ Κόρεϊ, Θέλμα Ρίτερ
Διανομή: Summer Classics