28/7/24

Η θυσία – Offret (Επαν.)

Μια από τις πιο σημαντικές και γνωστές ταινίες του Ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι που είναι και η τελευταία του, καθώς πέθανε λίγο μετά την ολοκλήρωσή της, η οποία εξετάζει θέματα όπως, τη δύναμη της πίστης και το νόημα της ύπαρξης υπό την πίεση του αναπόφευκτου, 
Τα γενέθλια του Αλεξάντερ, ενός δημοσιογράφου, συγγραφέα και κριτικού θεάτρου & λογοτεχνίας που ζει με την οικογένειά του σ’ ένα σπίτι στη μέση του πουθενά σημαδεύονται από την είδηση πως επίκειται ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Εκείνος κυριευμένος από τον φόβο προσεύχεται για πρώτη φορά στη ζωή του και υπόσχεται στον Θεό ότι θα θυσιάσει ό,τι είναι πολύτιμο γι’ αυτόν προκειμένου να σωθεί η ανθρωπότητα από την ολοκληρωτική αυτή καταστροφή. Όταν ξυπνάει την επόμενη μέρα, συνειδητοποιεί ότι όλα είναι όπως πριν. Ο Θεός έχει δεχτεί την προσφορά του και εκείνος τηρώντας την υπόσχεσή του πραγματοποιεί τη θυσία του. Καίει το σπίτι του, εγκαταλείπει την οικογένειά του, στερείται το παιδί του και βυθίζεται στη σιωπή και την τρέλα.
Η "Θυσία" παραμένει μια διαχρονική ταινία, για τη μοναδική της αισθητική και τη χρήση μακρινών λήψεων, που δημιουργεί μια ατμόσφαιρα στοχασμού και πνευματικότητας μέσα από συμβολισμούς και αλληγορίες. 
Άλλο ένα case study (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προγραμματισμένη να βγει στις αίθουσες από 1/8/2024
Είδος: Δράμα, 145΄
Χώρες: Γαλλία, Σουηδία, 1986
Σκηνοθεσία: Αντρέι Ταρκόφσκι
Παίζουν: Έρλαν Γιόζεφσον, Σούζαν Φλίτγουντ, Βαλερί Μερές, Σβεν Βόλτερ, Φιλίπα Φράνζεν
Διανομή: New Star