19/3/24

Οι άποικοι – The settlers

Ένα σκοτεινό, σκληρό και ωμό γουέστερν με στοιχεία ταινίας τρόμου και ένα σχόλιο για τις θηριωδίες των αποικιοκρατών στη Χιλή του 1900. 
Από την εναρκτήρια σεκάνς, που ιθαγενείς βοηθούν τους αποικιοκράτες να οριοθετούν τα κτήματά τους με συρματόπλεγμα και ένας από αυτούς χάνει το χέρι του (εκλιπαρώντας για τη ζωή του «δεν είναι τίποτα, ένα χέρι είναι μόνο») και τον σκοτώνουν επιτόπου («ένας με ένα χέρι είναι ένας λιγότερος» δικαιολογείται ο επιστάτης) καταλαβαίνεις ότι μπαίνεις σε έναν άλλο κόσμο, βουτηγμένο στο αίμα και στον θάνατο.
Εκεί λοιπόν, καταφθάνουν τρεις τύποι, ένας Βρετανός στρατιώτης, ένας Αμερικανός μισθοφόρος και ένας Χιλιανός μιγάς και καλός σκοπευτής (που αργότερα συνειδητοποιεί ότι η πραγματική του αποστολή είναι να σκοτώνει τους συμπατριώτες του), προσλαμβάνονται από έναν πλούσιο γαιοκτήμονα για να οριοθετήσουν την έκταση της εδαφικής περιουσίας του. Σύντομα, όμως, αυτή η απλή και «γραφειοκρατική» αποστολή, θα μετατραπεί σ’ ένα αιματοβαμμένο κυνήγι των ιθαγενών της περιοχής.
Ο Φελίπε Γκάλβες, αν και με αργό ρυθμό, έχει δημιουργήσει ένα σκληρό έργο, με εικαστικές -επιπλέον- προθέσεις (έξοχη η φωτογραφία  του Σιμόνε Ντ’ Αρκάντζελο) που αν το αντέξεις μέχρι τέλους, σε κάνει συνένοχο και έτοιμο να απολογηθείς απέναντι στον κακοποιημένο ιθαγενή που σε κοιτάζει στα μάτια χωρίς να ζητάει τον οίκτο σου (Κριτική μου στο myFILM)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Δράμα, 97’
Χώρες: Χιλή, Αργεντινή, Ηνωμένο Βασίλειο, Ταϊβάν, Γαλλία, Δανία, Σουηδία, Γερμανία, ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Φελίπε Γκάλβες
Παίζουν: Μαρκ Στάνλεϊ, Καμίλο Αρανσιμπία, Μπενιαμίν Γουέστφολκ, Αλφρέντο Κάστρο
Διανομή: Danaos Films