20/3/24

Το χρέος του εκτελεστή - Knox goes away

Αστυνομικό θρίλερ με ψυχολογικές προεκτάσεις και φόντο μια σχέση πατέρα και γιού που είχαν χρόνια να συναντηθούν, αλλά τους το φύλαγε η τύχη.
Ο Τζον Νοξ (Μάικλ Κίτον) είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος που ζει μόνος και έχει μια οργανωμένη ζωή και μάλιστα κάθε Πέμπτη, συναντιέται με μια επαγγελματία συνοδό (Τζοάνα Κούλιγκ). Φαίνεται ότι έχει αποσυρθεί ή διάγει κάποιο διάλλειμα μεταξύ των αποστολών του, δεν το μαθαίνουμε. Αυτό που μαθαίνουμε και αυτός μαζί μας είναι ότι πάσχει από μία ραγδαία αναπτυσσόμενη μορφή άνοιας και έχει ζωή τριών εβδομάδων ακόμα. 
Πάνω που πληροφορείται ότι έχει άνοια, εμφανίζεται ο αποξενωμένος γιός του ο Μάιλς Νοξ (Τζέιμς Μάρσντεν), γεμάτος στα αίματα επειδή μόλις έχει σκοτώσει τον βιαστή της κόρης του και ζητάει από τον πατέρα του να τον ξελασπώσει («Γιατί να σε βοηθήσω:» τον ρωτάει «Γιατί είσαι φονιάς και ξέρεις» του απαντά ο γιος του, «Κι εσύ είσαι φονιάς τώρα» του ανταπαντά ο πατέρας). Τελικά, ο Τζον Νοξ που έψαχνε ευκαιρία να εξιλεωθεί, αποφασίζει να βοηθήσει το γιο του, ενώ αρχίζουν και οι διαλείψεις του. Κάποιες άκομψες αστραπές και ενοχλητικές θολούρες για το θεατή, αλλά τι να κάνουμε; Σκηνοθετεί ο ίδιος ο Μάικλ Κίτον και ξέρει καλύτερα. 
Παρά την αυξανόμενη άνοιά του, οργανώνει ένα πολύπλοκο σχέδιο, με τη βοήθεια ενός φίλου του (Αλ Πατσίνο) που τον καθοδηγεί για να μην ξεχνάει τι έχει κάνει και τι πρέπει να κάνει, βήμα-βήμα. Τόσο σύνθετο και πολύπλοκο που απορείς με την ψυχραιμία του, ενώ το μυαλό του αρχίζει να τον εγκαταλείπει.  Εντούτοις το σχέδιό του κινδυνεύει να καταστραφεί από μια έξυπνη αστυνομική επιθεωρήτρια (Σούζι Νακαμούρα), η οποία έχει αναλάβει να εξιχνιάσει το φόνο του βιαστή της κόρης του γιού του. 
Ο Μάικλ Κίτον ως σκηνοθέτης έχει κάνει μια υπερβολική ταινία, στην οποία ως κύριος χαρακτήρας την αποτελειώνει με το επιφανειακό του παίξιμο και τον χωρίς βάθος χαρακτήρα που υποδύεται. Παραμένει συνεχώς αδιάφορος και ανέκφραστος στα τεκταινόμενα και αν κάθεσαι στο κάθισμα και δεν αποχωρείς από την σκοτεινή αίθουσα, είναι που σε κρατάει η περιέργεια.  (Κριτική μου για το myFILM)
INFO
Προβάλλεται από 21/3/2024
Είδος: Αστυνομικό, Θρίλερ, 104΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Μάικλ Κίτον
Παίζουν: Μάικλ Κίτον, Αλ Πατσίνο, Mάρσια Γκέι Χάρντεν, Τζέιμς Μάρσντεν, Τζοάνα Κούλιγκ
Διανομή: Tanweer