6/3/24

Κάποια μέρα θα πούμε τα πάντα ο ένας για τον άλλο

Someday we’ll tell each other everything
Ένας έρωτας με διαφορά ηλικίας, δυο επιφανειακοί χαρακτήρες και μια υποτιθέμενη αλληγορία για την ένωση της Γερμανίας μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989.
Βρισκόμαστε στα σύνορα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, το καλοκαίρι του 1990 και ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενοποίησης των δυο χωρών με τους ντόπιους με διαφορετικές νοοτροπίες να προσπαθούν να βρουν κοινή περπατησιά.
Η λιγομίλητη Μαρία (Μαρλένε Μπάροου) με ηλικία 18 στα 19, γεννημένη από γονείς που έχουν χωρίσει, με μητέρα άνεργη και ανήμπορη να τη ζήσει, μένει με τον φίλο της Γιοχάνες (Σέντρικ Έιχ), στο αγρόκτημα των γονιών του που την έχουν αποδεχθεί σαν κόρη τους. Εκεί προτιμά να χάνεται στα βιβλία (διαβάζει το «Αδερφοί Καραμαζόφ») παρά να εστιάζει στην αποφοίτηση και το μέλλον της. Μέχρι που συναντά τον Χένερ (Φέλιξ Κράμερ), έναν αρκετά μεγαλύτερό της, μοναχικό αγρότη που ζει εκεί κοντά και του οποίου ένα μόνο άγγιγμα ή βλέμμα ήταν αρκετό για να την αφυπνίσει από τον εφηβικό λήθαργο και να τη ρίξει με τα μούτρα στον πρωτόγνωρο έρωτα. Θα το απολαύσουν και οι δυο, αλλά το τέλος… είναι προβλέψιμο.
Κλισέ ερωτικό μελόδραμα (πάνω στο ομότιτλο ρομάντζο της Ντανιέλα Κρίεν που δεν φέρνει κάτι καινούργιο στον κινηματογράφο), το οποίο αποφεύγει -ελαφρά- την πεπατημένη, τοποθετώντας τους πρωταγωνιστές σε διαφορετικούς κοινωνικο-πολιτικούς κόσμους και έχει ως πλεονέκτημα δυο εξαιρετικές ερμηνείες. Η φωτογραφία του Αρμίν Ντίερολφ με τα ζεστά χρώματα της Θουριγγικής υπαίθρου και τα κοντινά κάδρα που ενισχύουν τον αισθησιασμό στη σχέση, ανήκει στα θετικά στοιχεία της ταινίας. (Κριτική μου για το myFILM)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 7/3/2024
Είδος: Δράμα, Κοινωνικό, 132΄
Χώρα: Γερμανία, 2023
Σκηνοθεσία: Εμιλί Ατέφ
Παίζουν: Μαρλένε Μπάροου, Φέλιξ Κράμερ, Σέντρικ Έιχ
Διανομή: Rosebud.21