28/2/24

Μια γυναίκα – Une femme de notre temps

Ένα θρίλερ με θέμα τη θέση της προδομένης γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.
Η Ζυλιάν (Σοφί Μαρσό) είναι αστυνομικός επιθεωρητής στο Παρίσι και μια γυναίκα με μεγάλη ηθική ακεραιότητα, που ζει με τον άντρα της Ουγκό (Γιόχαν Έντελμπεργκ) έναν κτηματομεσίτη που δείχνει να την αγαπά, αν και δεν περνούν πολύ χρόνο μαζί, ενώ η ενήλικη κόρη τους Αγκαθα μένει μόνη της. Οι τακτικές απουσίες του την βάζουν σε υποψίες, που θα την οδηγήσουν στο να ζήσει από κοντά τον έρωτά του και το πάθος του για την Κονστάνς (Σάρα-Λάουρα Εστράνα). 
Από τη στιγμή εκείνη και ενώ η Ζυλιάν βρίσκεται σε πάλη με τον εαυτό της, έρχεται το περιστατικό μιας άλλης κακοποιημένης σωματικά και ψυχικά γυναίκας και της μικρής κόρης της (Κριστίνα Φλουτύρ και Ελοίζ Μπουσκέ), που θα την αναγκάσει να παραβεί τις ηθικές αναστολές της ως αστυνομικού και να φερθεί ως «μια γυναίκα του καιρού μας», όπως την θέλει ο γαλλικός τίτλος της ταινίας.
Αν και άνιση σεναριακά η ταινία του (και σεναριογράφου) Ζαν Πολ Σιβεϊράκ, παρακολουθείται με ενδιαφέρον χάρη στις ερμηνείες, πρώτα της Σοφί Μαρσό, που εκφράζει αδρά την προδομένη Ζυλιάν και τις ψυχολογικές μεταπτώσεις της και ύστερα του Γιόχαν Έντελμπεργκ, ως Ουγκό, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα «παλαιάς κοπής αρσενικού» που έχει μάθει να τα θέλει όλα δικά του. Η υπερβολική χρήση εγχόρδων της μουσικής του Ουκρανού συνθέτη Βαλεντίν Σίλβεστροφ, μάλλον καταστρέφει παρά διευκολύνει την κορύφωση του δράματος, στο δεύτερο μέρος της ταινίας. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στους κινηματογράφους από 29/2/2024
Είδος: Θρίλερ, Δράμα, 92΄
Χώρα: Γαλλία, 2022
Σκηνοθεσία: Ζαν Πολ Σιβεϊράκ
Παίζουν: Σοφί Μαρσό, Γιόχαν Έντελμπεργκ, Κριστίνα Φλουτύρ, Ελοίζ Μπουσκέ, Σάρα-Λάουρα Εστράνα
Διανομή: Weirdwave