25/1/24

Προβάλλονται στις αίθουσες από 25/1/2024:

Τα παιδιά του χειμώνα / Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο / Ferrari / Τι συνέβη μετά… / Αποστολή στην Ελλάδα / Γάτες στο μουσείο
Τα παιδιά του χειμώνα - The holdovers
Η ταινία ακολουθεί τον Χάναμ έναν υπερβολικά αυστηρό καθηγητή, που κατά βάθος είναι συναισθηματικός (ο εξαιρετικός Πολ Τζιαμάτι) σε ένα Αμερικανικό Κολέγιο υψηλού κύρους, ο οποίος υποχρεώνεται να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών, μαζί με λίγους σπουδαστές (τους «κρατούμενους» του αρχικού τίτλου), που δεν έχουν φύγει ο καθένας για δικούς του λόγους. Ο Χάναμ βασικά αντιμετωπίζει δύο άτομα: τον Άνγκους (τον πρωτοεμφανιζόμενο και άξιο συμπρωταγωνιστή Ντόμινικ Σέσα) έναν ιδιοφυή και προβληματικό μαθητή, με τον οποίο -αρχικά- θα συγκρουστεί και τη μαγείρισσα (ΝταΒάιν Τζόι Ράντολφ), η οποία έχει χάσει το γιο της στον πόλεμο του Βιετνάμ και αποτελεί μια ακόμα ειδική περίπτωση.
Ο Αλεξάντερ Πέιν έχει πετύχει μια έξυπνη κωμωδία χαρακτήρων, με τους οποίους είναι εύκολο να ταυτιστεί ο θεατής, μιας και οι τρεις είναι πολυσχιδείς και ερμηνεύονται σωστά, χαρίζοντας δυο ευχάριστες ώρες.
INFO
Είδος: Κωμωδία, 133΄
Χώρα: 2023
Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Πέιν
Παίζουν: Πολ Τζιαμάτι, ΝταΒάιν Τζόι Ράντολφ, Ντόμινικ Σέσα
Διανομή: Tanweer
===
Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο – Blackbird blackbird blackberry
Μια ταινία, γεμάτη τρυφερότητα και υποβόσκον χιούμορ για μια μοναχική γυναίκα λίγο πριν τα 50 της, που έχοντας γλιτώσει από θανατηφόρο ατύχημα, ανακαλύπτει τον βαθύτερο εαυτό της και ερωτεύεται με πάθος έναν άντρα, οπότε ξαφνικά βρίσκεται αντιμέτωπη με την απόφαση να ακολουθήσει τη σχέση ή να συνεχίσει μια ζωή ανεξαρτησίας.
Η Ελένε Ναβεριάνι παρουσιάζει με ενσυναίσθηση το πορτρέτο μιας ευάλωτης γυναίκας που δεν το δείχνει, αλλά επιτρέπει στον εαυτό της να παρασυρθεί από το πάθος της. Η Εκα Τσαβλεσβίλι σε κερδίζει με την ερμηνεία της και συνολικά η ταινία, είναι από αυτές που δεν χάνονται.
INFO
Είδος: Δράμα, Αισθηματικό, 110΄
Χώρα: Γεωργία, 2023
Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι
Παίζουν: Εκα Τσαβλεσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε, Λία Αμπουλάντζε
Διανομή: αποκλειστικά στο ΑΣΤΥ (Κοραή, Αθήνα)
===
Ferrari
Ο Μάικλ Μαν, περιγράφει με ενάργεια το πορτρέτο ενός ανθρώπου που δεν είναι ποτέ ικανοποιημένος και έχει βαθιά επίγνωση των ρίσκων που παίρνει. Μαζί με τον μοντέρ Πιέτρο Σκάλια και τον διευθυντή φωτογραφίας Έρικ Μέσερσμιτ, έχουν δημιουργήσει μια ανεπανάληπτη ταινία, που δεν στέκει απλώς στο βασικό χαρακτήρα και στην ιστορία, αλλά διαθέτει ένταση και προσφέρει θέαμα. Το καλοκαίρι του 1967, ο πρώην οδηγός αγώνων αυτοκινήτων Έντσο Φερράρι βρίσκεται σε κρίση. Με την εταιρεία του στα πρόθυρα της πτώχευσης και τον γάμο του να βιώνει την τραυματική απώλεια ενός γιου, ο Φερράρι εναποθέτει την ελπίδα για την σωτηρία τους στον εμβληματικό ιταλικό αγώνα ταχύτητας «1000 μίλια». Ο Άνταμ Ντράιβερ είναι ιδανικός ως Φερράρι διαθέτοντας μια τεράστια εσωτερική δύναμη και υποστηριζόμενος από την έξοχη Πενέλοπε Κρουζ στο ρόλο της συζύγου του Λάουρα και την Σεϊλίν Γούντλεϊ στο ρόλο της ερωμένης του Λίνα.
INFO
Είδος: Βιογραφία, Δράμα, 130΄
Χώρες: ΗΠΑ, ΗΒ, Ιταλία, Κίνα, 2023
Σκηνοθεσία: Μάικλ Μαν
Παίζουν: Άνταμ Ντράιβερ, Πενέλοπε Κρουζ, Τζακ Ο’ Κόνελ, Σεϊλίν Γούντλεϊ, Πάτρικ Ντέμπσι
Διανομή: The Film Group
===
Τι συνέβη μετά… - What happens later
Δύο πρώην εραστές, η Γουίλα (Μεγκ Ράιαν συν-σεναριογράφος και σκηνοθέτρια) και ο Μπιλ (Ντέιβιντ Ντουκόβνι) συναντώνται μετά από 25 χρόνια σε ένα αεροδρόμιο και αποκλείονται από μια χιονοθύελλα, ενώ αυτή κατευθύνεται προς Βοστώνη και εκείνος προς Ώστιν. Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού τους θα θυμηθούν τον έρωτά τους και τους καυγάδες τους και θα τα ξαναζήσουν μέσα από μαγικές -σχεδόν σουρεάλ-  στιγμές, μιας και στην ταινία συμμετέχουν οι πίνακες ανακοινώσεων του άδειου αεροδρομίου που περιγράφουν τη δράση, καθώς και ο εκφωνητής των ανακοινώσεων (Χαλ Λίγκετ), που απευθύνεται αποκλειστικά στους δυο τους. 
Ανάλαφρη ρομαντική κωμωδία, την οποία η «σκηνοθέτρια» Μεγκ Ράιαν -ευγνωμονούσα- την αφιερώνει στη Νόρα Έφρον που με δύο ταινίες της, την είχε κάνει διάσημη πριν πολλά χρόνια (Άγρυπνος στο Σίατλ, 1993 / Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας, 1998)
INFO
Είδος: Ρομαντική, Κωμωδία,  103΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Μεγκ Ράιαν
Παίζουν: Μεγκ Ράιαν, Ντέιβιντ Ντουκόβνι, Χαλ Λίγκετ
Διανομή: The Film Group
===
Αποστολή στην Ελλάδα – The bricklayer
Περιπετειούλα «ελληνικού ενδιαφέροντος», από τον Ρένι Χάρλιν  (Ένα σκληρό φιλί για καληνύχτα, 1996 / Βαθιά άγρια θάλασσα, 1999 / Το κυνήγι του δολοφόνου, 2004 / Η αδελφότητα του σκότους, 2006), στην οποία ο Άαρον Έκχαρτ υποδύεται τον Στιβ Βέιλ έναν πρώην σκληροτράχηλο πράκτορα της CIA που εργάζεται στην τουβλοδομή και τον επαναφέρουν στη δράση. Στέλνεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, να ανακαλύψει ποιος είναι αυτός που δολοφονεί ξένους δημοσιογράφους κάνοντας τις δολοφονίες να φαίνονται ως ευθύνη της υπηρεσίας και απειλεί την ύπαρξή της. Ο Βέιλ, «αλωνίζει» την πόλη από την Αριστοτέλους μέχρι τα Λαδάδικα και βάλε, προκειμένου να προστατεύσει την υπηρεσία του και τα μυστικά που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Όλα είναι κλισέ, εκτός από τη Θεσσαλονίκη που τραβάει το βλέμμα μας και κάνει την ταινία ενδιαφέρουσα.
INFO  
Είδος: Περιπέτεια, Δράσης, 110΄
Χώρες: ΗΠΑ, Βουλγαρία, Ελλάδα, 2024
Σκηνοθεσία: Ρένι Χάρλιν
Παίζουν: Άαρον Έκχαρτ, Νίνα Ντόμπρεφ, Τιμ Μπλέικ Νέλσον, Άκης Σακελλαρίου
Διανομή: Spentzos  Film
 ===
Γάτες στο μουσείο - Cats in the museum
Ο γάτος Βίνσεντ, παρέα με τον ποντικό Μορίς, γλιτώνουν από μια πλημμύρα μέσα σ’ ένα παλιό πιάνο, το οποίο μαζεύουν ναύτες και το στέλνουν στην Αγία Πετρούπολη, όπου καταλήγει στο μουσείο Ερμιτάζ. Εκεί, ο Βίνσεντ συναντά μια ελίτ ομάδα γάτων που προστατεύει τα έργα τέχνης από ποντίκια και άλλα παράσιτα για αιώνες. Όμως πρέπει να κρύψει τον Μορίς, που έχει μια… μικρή αδυναμία: λατρεύει να ροκανίζει αριστουργήματα ζωγραφικής. Έτσι η κατάσταση θα γίνει περίπλοκη όταν στο μουσείο καταφθάνει ο πίνακας με τη Μόνα Λίζα του Ντα Βίτσι, που είναι όνειρο όλων των ποντικών να τον ροκανίσουν. 
INFO
Είδος: Animation, Οικογενειακό, Κωμωδία, 83΄
Χώρα: Ρωσία, 2023
Σκηνοθεσία: Βασίλι Ροβένσκι
Διανομή: Rosebud.21
(Παρουσίαση και σχόλια για τη σημερινή έντυπη Αμαρυσία)