30/7/23

Κλωνοποίησαν τον Τάιρον - They cloned Tyrone

Περίεργο θρίλερ, κάτι μεταξύ επιστημονικής φαντασίας και περιπέτειας στο χώρο των ναρκωτικών, αποτελεί αυτή η ταινία του Τζούελ Τέιλορ, που αν δεν υπήρχε η χημεία μεταξύ των τριών βασικών χαρακτήρων ίσως περνούσε απαρατήρητη.
Ο Φοντέιν (Τζον Μπογιέγκα) ένας μέσος πολίτης του Γκλεν μιας μέσης κοινότητας μαύρων, αποτελεί έναν κλισέ πρωταγωνιστή ενός δράματος, ο οποίος ζει με τη μητέρα του (που ακούγεται πίσω από μια πόρτα) και τη μνήμη ενός νεκρού αδερφού να στοιχειώνει τις ηθικές του επιλογές. Είναι έμπορος ναρκωτικών που καταφέρνει να επιβιώνει αποφεύγοντας τις κακοτοπιές. Μέχρι που μια μέρα δεν τη γλυτώνει. Τον σκοτώνουν με ριπές πυροβολισμών, ενώ προσπαθεί να προστατέψει έναν από τους πελάτες του και φίλο του μαστροπό, που ονομάζεται Σλικ (Τζέιμι Φοξ). 
Πάνω που προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ από το θάνατο του Φοντέιν, ο Σλικ και η προστατευόμενη πόρνη του η Γιο-γιο (Τεγιόνα Πάρις), ο Φοντέιν εμφανίζεται μπροστά τους άθικτος και υγιέστατος. Προσπαθούν να τον πείσουν ότι «πρέπει να είναι νεκρός αφού σκοτώθηκε μπροστά στα μάτια τους», αλλά αυτός δεν καταλαβαίνει. Συμπεριφέρεται σαν να μη συνέβη τίποτα. Η Γιο-γιο όμως που διαβάζει κόμικς με τη Νάνσι Ντριού, μια ηρωίδα που αντιμετωπίζει «περίεργες καταστάσεις», τους πείθει να ερευνήσουν την υπόθεση ξεκινώντας από ένα έρημο σπίτι που υπάρχει στη γειτονιά και στο οποίο είδε να μπαινοβγαίνουν οι δολοφόνοι του Φοντέιν.
Το σπίτι αυτό, μας φέρνει στο νου την ταινία «Το μικρό σπίτι στο δάσος» (The cabin in the woods), το οποίο όμως συνδύαζε «θεωρία συνωμοσίας» και «υπερφυσικό». Εδώ οι τρεις φίλοι θα πέσουν σε μια περίπτωση «συνωμοσίας» και «επιστημονικής φαντασίας» με τον «κακό» να τον υποδύεται ο Κίφερ Σάδερλαντ.
Πρωτότυπο (αν και προσπαθεί να χωρέσει πολλά «μηνύματα») το σενάριο, αρκετά σφριγηλή η σκηνοθεσία, αλλά το κλου της ταινίας είναι οι τρεις πρωταγωνιστές, που μαγνητίζουν με το κέφι και τη σπιρτάδα τους.  (Κριτική μου για το myFILM)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Επιστημονική Φαντασία, Μυστηρίου, Δράσης, 122΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Τζούελ Τέιλορ
Παίζουν: Τζον Μπογιέγκα, Τζέιμι Φοχ, Τεγιόνα Πάρις, Κίφερ Σάδερλαντ