10/5/23

Ας ξημερώσει ειρήνη – Vayehi Boker - Let it be morning

Μια πολιτική σάτιρα με φόντο ένα γάμο σε ένα μικρό αραβικό χωριό στο Ισραήλ. Σκηνοθετημένη από Εβραίο Ισραηλινό σκηνοθέτη και βασισμένη σε μυθιστόρημα Παλαιστίνιου συγγραφέα (Σαγιέντ Κασούα), η ταινία εξερευνά την καθημερινή ζωή μιας παλαιστινιακής οικογένειας που ζει στο Ισραήλ σε μια περίοδο πολιτικής έντασης.
Ο Σάμι ένας εσωστρεφής Ισραηλινός παλαιστινιακής καταγωγής που ζει στην Ιερουσαλήμ είναι καλεσμένος στον γάμο του αδελφού του σε ένα αραβικό χωριό. Μετά το τέλος του γάμου, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις μπλοκάρουν τον μοναδικό δρόμο έξω από το χωριό, οπότε οι καλεσμένοι πρέπει να επιστρέψουν στο χωριό και να περιμένουν. O Σάμι αποκόπτεται κι αυτός και δεν μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του στην Ιερουσαλήμ. Παγιδευμένος σε μια απροσδόκητη κατάσταση, αντιμετωπίζει ερωτήματα για τη δική του ταυτότητα. Καθώς αποκαλύπτονται κρυμμένα μυστικά, ο Σάμι παρακολουθεί οτιδήποτε αγαπά να καταρρέει.
Ενδιαφέρουσα καλοφτιαγμένη ταινία, για τους περιορισμούς τόσο ως πολιτικό γεγονός όσο και ως συναισθηματική κατάσταση. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 11/5/2023 στις αίθουσες
Είδος: Δράμα, 101΄
Χώρες: Ισραήλ, Γαλλία, 2021
Σκηνοθεσία: Εράν Κολιρίν
Παίζουν: Άλεξ Μπάκρι, Γιούνα Σουλεϊμάν, Σαλίμ Ντάου
Διανομή: Ama Films