5/4/23

Η εθελόντρια - La voluntaria

Μια ταινία που διερευνά, σε πρώτο επίπεδο τα όρια μεταξύ της αγάπης και της ανάγκης και σε δεύτερο αναδεικνύει τις δυσκολίες υποδοχής και ενσωμάτωσης προσφύγων όταν σ’ αυτήν εμπλέκονται εκτός από το επίσημο κράτος και οι διάφορες φιλανθρωπικές ΜΚΟ.
Η Μαρίσα Σόλα είναι μια 65χρονη συνταξιούχος γιατρός, που  επιθυμεί όσο τίποτα ν’ αποκτήσει εγγόνια. Όμως για κάποιον λόγο κανένα από τα παιδιά της δεν προτίθεται να της δώσει αυτή τη χαρά. Έπειτα από μια έντονη συζήτηση σ’ ένα οικογενειακό τραπέζι, η Μαρίσα (αισθανόμενη πραγματικά «σόλα», «μόνη» δηλαδή) αποφασίζει να αφήσει τα πάντα πίσω της και να ταξιδέψει στην Ελλάδα, σε μια προσφυγική δομή, πιστεύοντας πως θα συναντήσει παιδιά που χρειάζονται ανθρώπους σαν εκείνη. 
Πέραν του γεγονότος ότι στη δομή που φτάνει αντικρίζει μια πραγματικότητα που δεν φανταζόταν ποτέ (και δεν έχει δει τη Μόρια, για την οποία πληροφορείται ότι είναι χειρότερη), αρχίζει να δένεται συναισθηματικά με ένα «αμίλητο» αγόρι που βρίσκεται εκεί ασυνόδευτο» και αρχίζει να ενεργεί εκτός των τηρούμενων κανονισμών. Η «προϊσταμένη» των εθελοντών προσπαθεί να την βάλει σε καλούπια και άλλοτε το καταφέρνει άλλοτε όχι. Η Μαρίσα Σόλα ικανοποιώντας την ανάγκη της για εγγόνι θα φύγει από τη δομή παίρνοντας μαζί το αγόρι (απαγωγή ανηλίκου, δηλαδή), το οποίο δεν φαίνεται να τρέφει κάποια συναισθήματα για εκείνη. 
Χωρίς μελοδραματισμούς η ταινία της Νέλι Ρεγκουέρα, αφενός δείχνει τις προσπάθειες μιας γυναίκας να καλύψει το συναισθηματικό κενό της, αδιαφορώντας για το νομικό πλαίσιο, τόσο των δομών υποδοχής προσφύγων, όσο και της κοινωνίας και αναδεικνύει το γεγονός ότι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να μπαινοβγαίνουν σε μια χώρα χωρίς να ακολουθούν τους κανόνες υποδοχής. 
Η σκηνοθεσία είναι σχεδόν ντοκιμαντερίστικη και αποκαλυπτική. Αποτελεί μια διαφορετική ματιά στο θέμα, που μαζί με την αξιοπρόσεκτη ερμηνεία της Κάρμεν Μάτσι, ως Μαρίσα, κάνει την ταινία αρκετά ενδιαφέρουσα.
Για την ιστορία: εμφανίζεται σε χαρακτηριστικό ρόλο και ο «δικός μας» Γιάννης Τσορτέκης. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 6/4/2023 στις αίθουσες
Είδος: Δράμα, 99΄
Χώρες:  Ισπανία, Ελλάδα, 2022
Σκηνοθεσία: Νέλι Ρεγκουέρα
Παίζουν: Κάρμεν Μάτσι, Ιτσάσο Αράνα, Ντέλια Μπρουφάου
Διανομή: Weird Wave