22/3/23

Utama Το σπίτι μας - Utama

Μια ταινία για την προσήλωση στις παραδόσεις και για την κλιματική αλλαγή και την επίδρασή της στη κοινωνική δομή.
Στα ορεινά της Βολιβίας, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Κέτσουα ακολουθεί για χρόνια την ίδια καθημερινή ρουτίνα επιβίωσης με την ταυτόχρονη εκτροφή ενός κοπαδιού λάμα. Όταν μια ασυνήθιστα μακρά ξηρασία απειλεί τον τρόπο ζωής τους, ο Βιργίνιο (Χόσε Καλκίνα) και η Σίσα (Λουίσα Κουίσπε) αντιμετωπίζουν το δίλημμα να αντισταθούν ή να ηττηθούν από το πέρασμα του χρόνου, δεδομένου ότι ο Βιργίνιο έχει ήδη κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα που τον βασανίζει με νυκτερινό βήχα και μια γενική αδυναμία του οργανισμού που δεν θέλει να παραδεχθεί. 
Με την άφιξη του εγγονού τους Κλέβερ (Σάντος Τσόκι), από τη Λα Παζοι οι τρεις μαζί θα αντιμετωπίσουν –ο καθένας με τον δικό του τρόπο– το περιβάλλον, την αναγκαιότητα για αλλαγή και το ίδιο το νόημα της ζωής. Ο Βιργίνιο με τον εγωισμό του να επιμένει για την παραμονή με τη γυναίκα του Σίσα του στο φτωχικό τους με τα λίγα λάμα που συντηρούν και τα οποία πεθαίνουν από την ανομβρία. Η Σίσα μαζί με άλλες γυναίκες του χωριού να προσπαθούν με τελετουργίες να ξορκίσουν το κλίμα θυσιάζοντας λάμα για να βρέξει. Και τέλος ο Κλέβερ, που όταν δεν ασχολείται με το κινητό του προσπαθεί να τους εξηγήσει ότι ο τρόπος ζωής τους έχει τελειώσει, να επιμένει λέγοντας στον ξεροκέφαλο παππού του ότι πρέπει να πάει στη Λα Παζ να τον δει γιατρός ή να νοσηλευθεί στην ανάγκη.
Μέσα από αυτούς τους τρεις χαρακτήρες που οι πτυχές τους αναλύονται με ευαισθησία και χωρίς μελοδραματισμό και μέσα από την εξαίρετη φωτογραφία (της Μπάρμπαρα Αλβάρεζ) των υψίπεδων της Βολιβίας, που παρουσιάζονται άλλοτε ως γαλήνια ερημικά τοπία και άλλοτε ως απειλητικοί μετασχηματισμοί, ο σκηνοθέτης Αλεχάντρο Λοάιζα Γκρίσι έχει δημιουργήσει μια αρκετά ενδιαφέρουσα ταινία χαρακτήρων σε πρώτο επίπεδο και μια προειδοποίηση για το κλίμα σε δεύτερο, που είναι και πιο σοβαρό και οικουμενικό θέμα. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 23/3/2023 στις αίθουσες
Είδος: Δράμα, 87΄
Χώρα: Βολιβία, 2022
Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Λοάιζα Γκρίσι
Παίζουν: Χόσε Καλκίνα, Λουίσα Κουίσπε, Σάντος Τσόκι
Διανομή: Neo Films