4/3/23

Το ήσυχο κορίτσι - The quiet girl

Ένα συγκινητικό φιλμ με θέμα τη διαμόρφωση του χαρακτήρα, μέσα από την οικογένεια. Ακούγεται κοινότοπο, αλλά ο Ιρλανδός σκηνοθέτης Κόλουμ Μπερέιντ δίνει μια εξαιρετική δυναμική στη σιωπηλή φυσιογνωμία ενός μικρού κοριτσιού και πετυχαίνει μια ενηλικίωση, όχι μέσα από γνωστά κλισέ του σινεμά. Όλη η ταινία του συνοψίζεται, θα μπορούσαμε να πούμε σ’ αυτό που λέει κάποια στιγμή ο Σεάν στη μικρή Κάιτ: «Πολλοί δεν έμειναν σιωπηλοί όταν έπρεπε και έχασαν πολλά λόγω αυτού».
Λόγω της εγκυμοσύνης της μητέρας μιας φτωχής, πολυμελούς οικογένειας, η μικρή κόρη Κάιτ (Κάθριν Κλιντς), ένα πραγματικά ήσυχο κορίτσι, θα περάσει το καλοκαίρι με την Έιμπιλιν (Κάρι Κρόουλι) και τον Σεάν (Άντριου Μπένετ), ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά και με χαρακτήρες διαμετρικά αντίθετους από τους γονείς του. Η Κάιτ χάρη στη φροντίδα τους, θα βρει σιγά σιγά τη φωνή της στο ειδυλλιακό σκηνικό της ιρλανδικής υπαίθρου. Ενώ όμως μεταξύ του ζευγαριού υποτίθεται πως δεν υπάρχουν μυστικά, εκείνη θα ανακαλύψει ένα, που θα επηρεάσει και τους τρεις χαρακτήρες.
Βασισμένο στη νουβέλα «Foster» της Κλερ Κίγκαν, το φιλμ θίγει περισσότερα  θέματα -πέρα από τη διαμόρφωση της εμπειρίας του κοριτσιού και την εξερεύνηση του χαρακτήρα της που είναι ο κύριος στόχος της ταινίας- όπως οι σύνθετοι δεσμοί της πατριαρχικής οικογένειας, το ζήτημα της συναισθηματικής και ψυχολογικής ανάπτυξης του παιδιού γενικά και το βασικότερο: το φαινόμενο της θλίψης και της ικανότητάς της να διαμορφώνει το άτομο στο πλαίσιο της οικογένειας και της κοινωνίας κατ’ επέκταση..
Η σφιχτή σκηνοθεσία με εμβάθυνση στους χαρακτήρες και ενσυναίσθηση, οι εξαιρετικές ερμηνείες και η σιωπηλή εκφραστικότητα από τη μικρή Κάθριν Κλιντς, μαζί με τη ρομαντική φωτογραφία της Κέιτ ΜακΚάλοου και τη λυρική μουσική του Στίβεν Ρένικς, μας δίνουν ένα εξαιρετικό σύνολο που αξίζει να δείτε. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 2/3/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα, 94΄
Χώρα: Ιρλανδία, 2022
Σκηνοθεσία: Κόλουμ Μπερέιντ
Παίζουν: Κάθριν Κλιντς, Κάρι Κρόουλι, Άντριου Μπένετ 
Διανομή: Cinobo