3/2/23

Το βραχιόλι της φωτιάς

Μια ιστορική σειρά οκτώ επεισοδίων της ΕΡΤ1, για όσους έχασαν τα πάντα αλλά βρήκαν το κουράγιο να σηκωθούν ξανά, με φόντο τη Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ού αιώνα, όπου συνυπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικές θρησκείες, ήθη και έθιμα. 
Εκεί ζουν η Μπενούτα και ο Μωύς Κοέν, ένα ζευγάρι επιφανών Εβραίων μαζί με τα παιδιά τους. Η γεμάτη περιπέτεια και ανατροπές ιστορία τους, ξεκινά από το 1917, όταν η μεγάλη πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη απειλεί τα πάντα. Η έγκυος Μπενούτα και τα τέσσερα παιδιά της βιώνουν στιγμές αγωνίας, όταν οι φλόγες ζώνουν την εβραϊκή συνοικία και ένας τσιγγάνος, τους σώζει την τελευταία στιγμή. Στον τσιγγάνικο καταυλισμό, η Μπενούτα θα φέρει στον κόσμο το στερνοπούλι της οικογένειας, τον Ιωσήφ, ένα παιδί γεννημένο μέσα στη φωτιά. Οι απώλειες πολλές αλλά το βραχιόλι, ένα πολύτιμο οικογενειακό κόσμημα, σώζεται.
Το πρώτο επεισόδιο ξεκινά το 1962, με ένα βραχιόλι που βρίσκει -εντελώς απρόσμενα στα χέρια μιας ηλικιωμένης τσιγγάνας- ο 45χρονος κοσμηματοπώλης Ιωσήφ Κοέν μια ημέρα που συμπίπτει με την αίτηση χάριτος του χιτλερικού Αδόλφου Άϊχμαν. Αυτό το βραχιόλι θα σταθεί αφορμή για τον Ιωσήφ να πραγματοποιήσει μια αναδρομή στο οικογενειακό παρελθόν και στην προσωπική του ιστορία. 
Ο σκηνοθέτης Γιώργος Γκικαπέππας, με έντεχνα flashback και χωρίς φλυαρία, γεφυρώνει τις σκηνές του παρόντος (1962) με το παρελθόν του Ιωσήφ Κοέν (Χρήστος Λούλης), ο οποίος έχει επιβιώσει από το Άουσβιτς, είναι παντρεμένος και πατέρας μιας κόρης και αποτελεί και το πρόσωπο μέσω του οποίου θα επιστρέψει το «Βραχιόλι της Φωτιάς» στην οικογένεια .
Ο φακός του, στα επόμενα επεισόδια, ακολουθεί τον Ιωσήφ να θυμάται ανέμελες νύχτες με τους γονείς του και τα αδέλφια του δίπλα στο πιάνο. Να ανακαλεί στη μνήμη του τη μέρα που αγοράστηκε το καινούριο αυτοκίνητο του πατέρα Μωύς (Νίκος Ψαρράς). Να φέρει στο νου τα αδέλφια του: τα αποτυχημένα προξενιά για τη Ζακλίν (Νεφέλη Κουρή), τα σχέδια του Ηλία (Μιχάλη Ταμπακάκη) για τη Σχολή Ευελπίδων, του Δαβίδ (Γκαλ Ρομπίσα) για το μέλλον του Ισραήλ στη γη και τη Ραχήλ (Χριστίνα Μαθιουδάκη), ένα πρόσωπο που -άθελά του- θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις και θα επηρεάσει την πορεία της οικογένειας με όλα όσα θα διαδραματιστούν και θα οδηγήσουν τον Ιωσήφ σε μια φρικτή ανακάλυψη
Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με την Ελισάβετ Μουτάφη να διαπρέπει στο ρόλο της Μπενούτα, μιας γυναίκας γλυκιάς και δυναμικής που ξέρει να αφοσιώνεται και να αγαπά, να στηρίζει την οικογένειά της και να υποφέρει όταν χάνει τα ίχνη των δικών της και το Νίκο Ψαρρά να είναι συγκλονιστικός σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του Μωής Κοέν, ενός επιτυχημένου εργοστασιάρχη που θα δοκιμαστεί σε πολλά επίπεδα από τα γεγονότα που βιώνει από την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης έως και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η σειρά (της οποίας το πυκνό σενάριο των Νίκου Απειρανθίτη και Σοφίας Σωτηρίου καλύπτει τέσσερις δεκαετίες) είναι πλούσια και ατμοσφαιρική, χάρη στην υπέροχη φωτογραφία των Γιάννη Δρακουλαράκου, Βασίλη Μουρίκη & Ντίνου Μαχαίρα, στα φροντισμένα κοστούμια της Μαρίας Κοντοδήμα και στα αυθεντικά σκηνικά της Λαμπρινής Καρδαρά. Ενώ τεράστια είναι και η συμβολή της μουσικής (Μίνου Μάτσα, με το τραγούδι των τίτλων τέλους να εκτελείται από τον Γιάννη Πάριο)
Συνολικά: Μια ποιοτική σειρά, από αυτές που δεν πρέπει να χάνονται. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται στην ΕΡΤ1 από 4/2/2023
Είδος: Δραματική, Ιστορική, Κοινωνική (επεισόδια 8 των 50΄- 60΄)
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκικαπέππας
Παίζουν: Νίκος Ψαρράς (Μωής Κοέν), Ελισάβετ Μουτάφη (Μπενούτα Κοέν), Χρήστος Λούλης (Ιωσήφ), Αλεξάνδρα Αϊδίνη (Έστερ), Σπύρος Σταμούλης (Κωνσταντίνος), Νεφέλη Κουρή (Ζακλίν), Μιχάλης Ταμπακάκης (Ηλίας), Δημήτρης Αριανούτσος (Ιωσήφ-νεότερος), Χριστίνα Μαθιουλάκη (Ραχήλ), Γιώργος Ζιάκας (Θανάσης)