20/1/23

Το θαύμα – The wonder

Θρίλερ μυστηρίου με φόντο τις θρησκευτικές προκαταλήψεις, την αμφισβήτηση, το σκεπτικισμό στην Ιρλανδία του 1862, σε χωριό της οποίας μια νοσοκόμα και μια καλόγρια καλούνται να παρατηρήσουν ένα «φαινόμενο»
Η ταινία ξεκινά με ένα αργό τράβελινγκ μέσα σε ένα κινηματογραφικό πλατό και με μια voice off, να μας λέει: «Δεν είμαστε τίποτα χωρίς ιστορίες, και γι' αυτό σας προσκαλούμε να πιστέψετε σε αυτήν». Η κάμερα κυλάει λίγο ακόμα πάνω στη dolly και μας εισάγει στην εποχή που διαδραματίζεται η υπόθεση, σύμφωνα με την οποία η νοσοκόμα Λιμπ Ράιτ (στο ρόλο η Φλόρενς Πιού) και μια καλόγρια καλούνται από μια επιτροπή στην Ιρλανδία, να παρατηρήσουν επί 14 ημέρες, ένα κορίτσι που παραμένει νηστικό επί 4 μήνες και άρα «wonder».
Ο εκ Χιλής σκηνοθέτης Σεμπάστιαν Λέλιο (Γκλόρια, 2013) αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο «miracle» και αφήνει ανοικτό το θέμα τόσο για το θεατή, όσο και για την ντετέκτιβ-νοσοκόμα που πρέπει να παρατηρήσει το «wonder» και μαζί με την καλόγρια, που είναι εκ προοιμίου δογματική να βγάλουν πόρισμα επί του θέματος της εννιάχρονης Άννα Ο’ Ντόνελ (εξαιρετική η Κίλα Λορντ Κάσιντι) που δεν έχει φάει εδώ και τέσσερις μήνες και ισχυρίζεται ότι ζει μόνο με μάννα εξ ουρανού. Κάτι που έχει οδηγήσει τους ντόπιους να πιστεύουν ότι έχουν να κάνουν με αγία. 
Ο Σεμπάστιαν Λέλιο, που μας έχει καλέσει από την έναρξη να πιστέψουμε αυτή την ιστορία, την οποία έχει ήδη απομυθοποιήσει δείχνοντάς μας το στούντιο (it’s only a movie), παρακολουθεί αποστασιοποιημένα τόσο τη σχέση που αναπτύσσουν η νοσοκόμα με την Άννα (σχέση δύσπιστης ντετέκτιβ και ύποπτης για εξαπάτηση), όσο και τη σχέση μεταξύ νοσοκόμας και γονιών της Άννας στους οποίους έχει απαγορεύσει να την πλησιάζουν όσο θα διαρκεί η «παρατήρησή» της, γεγονός που από τις πρώτες ημέρες προκαλεί κάποια αδυναμία και ασθενικότητα στην Άννα, εντείνοντας τις υποψίες ότι τρέφεται κρυφά και ενώ η επιτροπή συνεχίζει να επιμένει ότι δεν πρέπει να παίρνει πρωτοβουλίες η νοσοκόμα, αλλά απλά να παρατηρεί. Ενώ υπάρχει και ένας δημοσιογράφος (στο ρόλο ο Τομ Μπουρκ) από την Αγγλία που θέλει να «βγάλει θέμα» και φυσικά προσθέτει ίντριγκα. Διότι το θέμα δεν είναι μόνον η «παρατήρηση» και το πόρισμα της νοσοκόμας, αλλά εάν η τυφλή πίστη θα επιτρέψει να θυσιαστεί με θάνατο από ασιτία η Άννα, ή εάν βοηθούντος του σκεπτικισμού μπορεί να δοθεί κάποια λύση. 
Η υποβλητική μουσική του Μάθιου Χέρμπερτ και η φωτογραφία της Άρι Βέγκνερ συμβάλλουν στην όλη ατμόσφαιρα του θρίλερ, που εκτός από τη σφιχτή σκηνοθεσία έχει και τις εξαίρετες ερμηνείες από την Πιού και τη μικρή Κάσιντι (που σημειωτέον παίζει μαζί με τη μητέρα της Ιλέιν Κάσιντι, που υποδύεται τη μητέρα της Ρόζαλιν και στο φιλμ). 
Αρκετά ενδιαφέρον φιλμ. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Μυστηρίου, Δράμα (108΄)
Χώρες: Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Σεμπάστιαν Λέλιο
Παίζουν: Φλόρενς Πιού, Κίλα Λορντ Κάσιντι, Τομ Μπουρκ 
Προβάλλεται στο Netflix