10/1/23

The pale blue eye

Σκοτεινό, whodunit θρίλερ με φόντο τη Στρατιωτική Ακαδημία του Γουέστ Πόιντ στην οποία συμβαίνουν ανάρμοστα προς τη λειτουργία της γεγονότα.
Μια χειμωνιάτικη βραδιά του 1830, η ηρεμία της Στρατιωτικής Ακαδημίας διαταράσσεται από την ανακάλυψη του σώματος ενός νεαρού δόκιμου αξιωματικού, που αιωρείται κρεμασμένο από ένα σχοινί ακριβώς έξω από το χώρο της σχολής. Μια φαινομενική αυτοκτονία δεν θεωρείται πρωτάκουστη ύστερα από μια σκληρή στρατιωτική αγωγή όπως αυτή του Γουέστ Πόιντ, αλλά το επόμενο πρωί, μια ακόμη μεγαλύτερη φρίκη έρχεται στο φως. Κάποιος μπήκε στο δωμάτιο όπου βρισκόταν το σώμα και του αφαίρεσε με χειρουργική ακρίβεια την καρδιά...
Ο λοχαγός Χίτσκοκ (Σάιμον ΜακΜπάρνι) αναθέτει την υπόθεση στο γνωστό ντετέκτιβ Αουγκούστους Λάντορ (Κρίστιαν Μπέιλ), με την εντολή να κινηθεί διακριτικά, ώστε να μην εκτεθεί η Ακαδημία με κίνδυνο να την κλείσουν. Ο Λάντορ, είναι χήρος με μια κόρη που τον εγκατέλειψε πριν δύο χρόνια, όπως λέει, είναι ένας λιγομίλητος, εσωστρεφής δικηγόρος που φέρει τα δικά του βάσανα και έχει αποσυρθεί βρίσκοντας στοργή και κατανόηση από την ταβερνιάρισσα της περιοχής (Σαρλότ Γκέινσμπουργκ) με την οποία μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι. Αποδέχεται την αποστολή και χρησιμοποιεί ως βοηθό του -διακριτικά επίσης- έναν ιδιόρρυθμο δόκιμο της Ακαδημίας, ποιητή, λογοτέχνη και αταίριαστο με το στρατιωτικό περιβάλλον, με το όνομα Έντγκαρ Άλαν Πόε. 
Η αναζήτηση του ενόχου, θα σπρώξει και τους δυο σε μια επιπλέον εσωτερική αναζήτηση και φιλοσοφική επισκόπηση στο θέμα της ύπαρξης, της ζωής και του θανάτου, με αφορμή διάφορες μεταφυσικές αναζητήσεις κάποιων μεταξύ των δοκίμων της σχολής.
Πολύ καλό ατμοσφαιρικό θρίλερ (σχεδόν γκόθικ και με μουσική υπόκρουση από τον καναδό Χάουαρντ Σορ), που διαδραματίζεται σε ένα διαρκώς χιονισμένο τοπίο, το οποίο αναδεικνύεται έξοχα από τη -σχεδόν ασπρόμαυρη, λόγω των καιρικών συνθηκών- φωτογραφία του Μασανόμπου Τακαγιανάτζι, ο οποίος παίζει και με τις φωτοσκιάσεις στα  εσωτερικά πλάνα, λόγω της χρήσης των κεριών εκείνη την εποχή. Διαθέτει ένα σφιχτό σενάριο, γεμάτο ανατροπές -μέχρι το φινάλε- και φυσικά έξοχες ερμηνείες από γνωστούς ηθοποιούς και καρατερίστες (εμφανίζονται μεταξύ άλλων σε καίριους ρόλους, η Γκίλιαν Άντερσον, ο Τόμπι Τζόουνς, ο Ρόμπερτ Ντιβάλ και ο Τίμοθι Σπαλ). - Κριτική μου στο myfilm 
INFO
Προβάλλεται: από 6/1/23 στο Netflix
Είδος: Θρίλερ, Δράμα (128΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Σκοτ Κούπερ
Παίζουν: Κρίστιαν Μπέιλ, Χάρυ Μέλινγκ, Σάιμον ΜακΜπάρνεϊ, Γκίλιαν Άντερσον, Τίμοθι Σπαλ, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Τόμπι Τζόουνς