5/1/23

Η μεγάλη απάτη – Operation Fortune: Ruse de guerre

Θεαματική και κοσμοπολίτικη περιπέτεια πάνω στην παλιά και πετυχημένη συνταγή των ταινιών Μποντ.
Ο ειδικός πράκτορας Όρσον Φόρτσιουν (Τζέισον Στέιθαμ) πρέπει να εντοπίσει και να σταματήσει την πώληση μιας νέας θανατηφόρας τεχνολογίας, που απειλεί την διατάραξη της παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων, από τον δισεκατομμυριούχο Μπρόκερ Γκρεγκ Σάιμοντς (Χιου Γκραντ). Αναγκασμένος να συνεργαστεί με μερικούς από τους καλύτερους μυστικούς πράκτορες (Όμπρεϊ Πλάζα, Κάρι Έλγουις, Μπάγκσι Μαλόουν), ο Φόρτσιουν και η ομάδα του στρατολογούν τον μεγαλύτερο Χολιγουντιανό σταρ Ντάνι Φρανκέσκο (Τζος Χάρτνετ) για να τους βοηθήσει να σώσουν τον κόσμο.
Ο Γκάι Ρίτσι στην πέμπτη συνεργασία του με τον Στέιθαμ κάνει μια υπερπαραγωγή στην οποία η πλοκή του σεναρίου και οι ανατροπές παίζουν το μεγαλύτερο ρόλο, ενώ το καστ χάνεται μέσα στις παρακολουθήσεις και τις καταδιώξεις, παρά το γεγονός ότι το ρόλο του «κακού» έχει αναλάβει ο Χιου Γκραντ, που δεν μπορεί να αποφύγει το ειρωνικό υφάκι, που εδώ πλασάρεται ως γεμάτο αυτοπεποίθηση και απειλητικό.
Η ταινία, πλούσια σε θέαμα και τεχνολογικά γκάτζετ, συνιστάται μεταξύ άλλων, και στο ελληνικό πολιτικό προσωπικό και διάφορους αξιωματούχους που δεν μπορούν να πιστέψουν ότι παρακολουθούνται τα κινητά τους ή ακόμα και το στίγμα τους. 
Το φιλμ δείχνει ότι όλα είναι δυνατά από τεχνολογική άποψη, αρκεί να υπάρχει κακουργηματική θέληση (πώς λέμε, «πολιτική βούληση»;) και μπόλικο χρήμα σε βαλίτσες που πάνε κι έρχονται σε πολυτελή ξενοδοχεία.
Καλό για την περίοδο των εορτών. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβολή: από 5/1//2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Περιπέτεια, Δράση (114΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Γκάι Ρίτσι
Παίζουν: Τζέισον Στέιθαμ, Όμπρεϊ Πλάζα, Τζος Χάρτνετ, Χιου Γκραντ, Κάρι Έλγουις, Μπάγκσι Μαλόουν
Διανομή: Odeon