28/12/22

Whitney Houston: I wanna dance with somebody

Μια χαρούμενη, συναισθηματική και σπαρακτική ταυτόχρονα ταινία που παρακολουθεί το ταξίδι της Γουίτνι Χιούστον, μιας από τις μεγαλύτερες γυναίκες τραγουδίστριες της Rhythm and Blues Pop μουσικής όλων των εποχών, από την αφάνεια, σε τραγουδίστρια σούπερ σταρ.
Η ταινία ξεκινά με το πώς η Γουίτνι Χιούστον (η Ναόμι Άκι έχει μάθει καλά όλη τη γλώσσα του σώματος της Χιούστον, ώστε ξεχνάς ποιαν ακριβώς βλέπεις στο φιλμ) καταφέρνει από την εκκλησιαστική χορωδία να εισχωρήσει στον κόσμο της μουσικής με την υποστήριξη και την καθοδήγηση των γονιών της. Με τη βοήθεια του μουσικού παραγωγού Κλάιβ Ντέιβις (πάντα υπέροχος ο Στάνλεϊ Τούτσι), καταφέρνει να βρει μελωδίες και στίχους που τους προσαρμόζει στα μέτρα της αδιαφορώντας για τους κριτικούς, που ζητούν να τραγουδάει «μουσική για μαύρους».
Μετά το επιτυχημένο ξεκίνημά της, συνεχίζει να προσαρμόζεται με την εποχή και τους θαυμαστές της πηγαίνοντας από επιτυχία σε επιτυχία. Όμως, πρώτα ο πατέρας της Τζον (Κλαρκ Πίτερς), ύστερα ο σύζυγός της Μπόμπι Μπράουν (Άστον Σάντερς), καθώς και φίλοι και θαυμαστές της, προσπαθούν να την οδηγήσουν σε άλλα μουσικά μονοπάτια, αλλά περισσότερο για εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Αυτό δημιουργεί στη Χιούστον περισσότερα προβλήματα, ενώ προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να κρατήσει τους πάντες ευχαριστημένους.
Η φιλότιμη προσπάθεια της σκηνοθέτριας Κέισι Λέμον, δίνει μεγαλύτερο βάρος στη μουσική παρά στην πρωταγωνίστρια. Ακούγονται πολλά τραγούδια, κάτι που θα ενθουσιάσει τους fan της, αλλά μαθαίνουμε πολύ λίγα για το χαρακτήρα της, εκτός ίσως για τη σχέση της με την κολλητή της Ρόμπιν (Ναφέσα Γουίλιαμς), που θα σταθεί και αφορμή σύγκρουσης της Γουίτνι με την οικογένειά της, τον παραγωγό, αλλά και με τον άντρα της.
Το μοντάζ (της Ντέισα Μπρόντγουεϊ) και η φωτογραφία (του Μπάρι Ακρόιντ) ακολουθούν την πεπατημένη του βιογραφικού ντοκιμαντέρ μουσικών αστέρων, χωρίς να απογειώνουν την ιστορία της Γουίτνι Χιούστον, η οποία άφησε ισχυρό αποτύπωμα στο χώρο της μουσικής και δεν είχε ανάγκη προβολής φέτος, δέκα χρόνια μετά το θάνατό της. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται: από 29/12/2022 στις αίθουσες
Είδος: Βιογραφία, Δράμα, Μουσική (146΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Κέισι Λέμον
Παίζουν: Ναόμι Άκι, Στάνλεϊ Τούτσι, Άστον Σάντερς, Ταμάρα Τούνι
Διανομή: Feelgood