30/11/22

Η μεγάλη ρήξη - La fracture - The divide

Κοινωνικό δράμα με μικρές δόσεις χιούμορ, αποτελεί αυτή η ταινία της Κατρίν Κοσινί, της οποίας η ιστορία διαδραματίζεται με φόντο το «κίνημα των κίτρινων γιλέκων» το 2018 στο Παρίσι.
Το φιλμ αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού, της Ραφαέλα (Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι) και της Ζιλ (Μαρίνα Φόις) στα πρόθυρα του χωρισμού, η σχέση των οποίων δοκιμάζεται έντονα κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης. Πρέπει να διαδραματίζεται κατά τις πρώτες διαδηλώσεις του Νοεμβρίου, στις οποίες εκδηλώθηκαν βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, όπου η Ραφαέλα χωρίς να συμμετέχει, γλιστράει και πέφτει σπάζοντας το χέρι της. Έτσι βρίσκεται στα Επείγοντα ενός νοσοκομείου, στο οποίο επικρατεί χάος διότι δέχεται και τους τραυματισμένους της διαδήλωσης. Το δράμα, διακόπτεται από τα χιουμοριστικά διαλλείματα που προσφέρει η εγωίστρια Ραφαέλα, η οποία από τη μια απαιτεί να αποτελεί το κέντρο του ενδιαφέροντος του νοσηλευτικού προσωπικού και από την άλλη θέλει να έχει δίπλα της και την Ζιλ, η οποία θέλει να διαλύσει το δεσμό τους.
Η σκηνοθέτρια Κατρίν Κοσινί κινεί ρεαλιστικά και αποστασιοποιημένα, σχεδόν ντοκιμαντερίστικα, τις δυο βασικές ηρωίδες και το πλήθος των διαδηλωτών και αστυνομικών προσπαθώντας να θίξει πάρα πολλά κοινωνικά προβλήματα και το καταφέρνει εν μέρει, αφού μέσα στο χάος της διαδήλωσης, οι επί μέρους χαρακτήρες ισοπεδώνονται, όπως και οι διάλογοι που χάνονται στον ορυμαγδό των εκρήξεων και των καπνών. 
Υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες που πλαισιώνουν το ζεύγος Ραφαέλα και Ζιλ, μεταξύ των οποίων η μαύρη νοσηλεύτρια (Αϊσατού Ντιάλο Σάνια) και ο διαδηλωτής Γιαν (Πίο Μαρμάι), μέσα από τους οποίους περνούν τα βασικά κοινωνικά μηνύματα της ταινίας και ο σχολιασμός, τόσο για το σύστημα υγείας, όσο και για τα αιτήματα των κίτρινων γιλέκων.
Το φιλμ κατά τα άλλα είναι αρκετά καλό, έχει αδιάκοπη ένταση, οι ερμηνείες είναι καλές και έχουν πάθος, στο πλαίσιο και του κοινωνικού αγώνα που ξεδιπλώνεται ρεαλιστικά και η φωτογραφία της Ζαν Λαπουαρί διαθέτει ρεπορταζιακά στοιχεία. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβολή: από 1/12/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα, Κοινωνικό (98΄)
Χώρα: Γαλλία (2021)
Σκηνοθεσία: Κατρίν Κοσινί
Παίζουν: Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, Μαρίνα Φόις, Πίο Μαρμάι, Αϊσατού Ντιάλο Σάνια, Ζαν Λουί Κουλός
Διανομή: Weirdwave