2/11/22

Φύγαμε - Jaddeh Khaki – Hit the road

Ένα κωμικό, όσο και μελαγχολικό road movie με τέσσερις ανεπανάληπτους χαρακτήρες, που διασχίζουν τα πιο γραφικά περσικά τοπία που θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής.
Μια τετραμελής, χαοτική οικογένεια ταξιδεύει με ένα δανεικό SUV. Στο πίσω κάθισμα, ο μπαμπάς έχει το πόδι του στον γύψο. Η μαμά προσπαθεί να γελά όταν δεν συγκρατεί με κόπο τα δάκρυά της. Ο μικρός υπερκινητικός γιος, σου δίνει στα νεύρα με παραστάσεις καραόκε μέσα στο αυτοκίνητο και όλοι μαζί ασχολούνται με το άρρωστο σκυλάκι τους, σπάζοντας ο ένας τα νεύρα του άλλου. Μόνον ο μεγαλύτερος αδελφός οδηγεί, παραμένοντας σιωπηλός. Έχει τους λόγους του. Μετά από αυτά, επόμενο είναι ότι θα ακολουθήσουν κάποιες σεναριακές ανατροπές. 
Ο Πανάχ Παναχί προσφέρει μια ευχάριστη, απολαυστική ηθογραφική, με κωμικά αλλά και δραματικά στοιχεία ταινία με αναφορές στη σύγχρονη ποπ κινηματογραφική κουλτούρα και στα κόμικ. Το «Φύγαμε» είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία και φαίνεται να έχει επιρροές από Αμπάς Κιαροστάμι, αν και ακολουθεί εμφανώς δική του μανιέρα. (Κριτική μου για το Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 3/11/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα (93΄) 
Χώρα: Ιράν (2021)
Σκηνοθεσία: Πανάχ Παναχί 
Παίζουν: Pantea Panahiha, Mohammad Hassan Madjooni, Rayan Sarlak
Διανομή: Carousel
Ο Πανάχ Παναχί γεννήθηκε στην Τεχεράνη το 1984 και σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Τεχεράνης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του σκηνοθέτησε την πρώτη μικρού μήκους ταινία του, η οποία βραβεύτηκε σε πολλά τοπικά και διεθνή φεστιβάλ. Αργότερα, ο Πανάχ εργάστηκε ως φωτογράφος πλατό, κατόπιν ως βοηθός διευθυντή φωτογραφίας και βοηθός σκηνοθέτη και τελικά ως σύμβουλος σεναρίου, μοντέρ και βοηθός σκηνοθέτη στις πιο πρόσφατες ταινίες του πατέρα του, Τζαφάρ Παναχί. Το ΦΥΓΑΜΕ είναι η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους.